Κορονοϊός- Μόσιαλος: Από το καλοκαίρι και μετά θα μειωθεί η ένταση της πανδημίας
3 years, 4 months ago
6

Την εκτίμηση ότι “από το καλοκαίρι και μετά θα δούμε την μείωση της έντασης της πανδημίας του κορονοϊού και αυτό θα είναι αποτέλεσμα των θεραπευτικών πρακτικών, των εμβολίων και των πολιτικών δημόσιας υγείας”, έκανε, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Ερωτηθείς για τα μονοκλωνικά αντισώματα, τη θεραπεία, δηλαδή, που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ότι “δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή αν αυτό το κοκτέιλ είναι η θαυματουργή θεραπεία που θα μας δώσει τη λύση γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες φασης 3. Πάντως τα αποτελέσματα των φάσεων 1 και 2 είναι θετικά”.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, “αν ο πρόεδρος Τραμπ γλίτωσε γιατί πήρε αυτό το κοκτέιλ ή ήταν πιθανό να μην είχε πρόβλημα παρά την ηλικία του και 1-2 προβλήματα υγείας” καθώς, όπως είπε, “πάνω από το 92% των 70αρηδων γλιτώνει από τον κορωνοϊό”.

Να μην ανησυχούν οι 70αρηδες ότι αν νοσήσουν με κορονοϊό θα πεθάνουν όλοι“, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

“Το πρόβλημα είναι το πόσες ποσότητες (σ.σ. από τα μονοκλωνικά αντισώματα) θα έχουμε. Από ότι φαίνεται ότι δεν θα έχουμε τους επόμενους μήνες και πάμε για την άνοιξη. Είναι πιθανό να έρθουν για τους Αμερικανούς, αμφίβολο αν θα έρθουν στην Ελλάδα. Ο περιορισμός υπάρχει γιατι είναι πιο σύνθετες οι διαδικασίες σε σχέση με π.χ. την ασπιρίνη και την παρακεταμόλη” πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

Εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος ότι “την επόμενη χρονιά θα χτίσουμε νίκες απέναντι στον κορονοϊό στις ΜΕΘ, στα φάρμακα και στα εμβόλια“.

Όσον αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό τόνισε ότι “θα πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή γιατί υπάρχει κόπωση σε πολλές χώρες. Κανείς δεν θέλει να πάει σε δεύτερο lockdown και σε όσες χώρες το κάνουν στοχευμένα. Η εμφάση πρέπει να δίνεται όπου υπάρχει μεγάλη ένταση κρουσμάτων”.

Μιλώντας για την Ελλάδα, είπε ότι “ο ιός είναι σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες. Σίγουρα, όμως, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών”.