Κορονοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι αν δεν αποδώσει και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι εξετάζεται
3 years, 7 months ago
6

Νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα και ειδικά μετά και την επιβολή από την Παρασκευή απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 21.00 και έως τις 05.00 π.μ. Η χώρα “φλέγεται” από τον κορονοϊό, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τετάρτη 2.752 κρούσματα, 43 θανάτους και 297 διασωληνωμένους, αριθμοί που καταδεικνύουν την ασφυκτική πίεση που δέχεται και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τις ΜΕΘ να καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19 με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Όσο η πίεση από την αύξηση των διασωληνωμένων οξύνεται, θα αυξάνονται και οι ΜΕΘ όσο αυτό είναι εφικτό, όπως τονίζεται και από το υπουργείο Υγείας, με την αγωνία να είναι μεγάλη για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και στην Αττική η κατάσταση είναι δύσκολη.

Το στίγμα για το ενδεχόμενο νέων πιο αυστηρών μέτρων έδωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας την Τετάρτη σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται αν δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, αυτά που ήδη έχουν ληφθεί, είναι το κλείσιμο και των Δημοτικών σχολείων, ο περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων ή και ο περιορισμός κάποιων δραστηριοτήτων που είναι μέχρι σήμερα ελεύθερες, όπως κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα λειτουργούν ενώ δεν λειτουργούσαν στο προηγούμενο καθολικό lockdown. Επίσης, εξετάζεται και η παράταση του υπάρχοντος lockdown και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αν και κάτι τέτοιο το απεύχονται στην κυβέρνηση αφού στόχος είναι να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα. Βέβαια, η επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να γίνει σταδιακά. Δεν θα ανοίξει όλη η αγορά ταυτόχρονα.

Όπως διαμηνύουν όμως από την κυβέρνηση, αν τηρηθούν με ευλαβική προσοχή και συνέπεια τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων και κάνουν έκκληση προς κάθε κατεύθυνση γι΄αυτό. Μεγάλος πονοκέφαλος στην εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης αποτελούν πάντως, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, οι ασυμπτωματικοί, οι οποίοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν αφού δεν γνωρίζουν ότι νοσούν, με αποτέλεσμα να αποτελούν υγειονομική βόμβα για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

enikos.gr