Κορωνοϊός: Τεράστια η διασπορά στη Θεσσαλονίκη, επιθετική αύξηση στην Αττική – Πού βρισκόμαστε με τις ΜΕΘ
3 years, 7 months ago
6

Στα νοσοκομεία περισσότεροι από 2.500 ασθενείς με Covid-19 – Η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική ανεβαίνει επικίνδυνα – Στο επίκεντρο της επιδημίας η Θεσσαλονίκη, ανησυχία και για Λάρισα

Στον ασφυκτικό κλοιό του κορωνοϊού συνεχίζει να βρίσκεται όλη η βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να είναι στο επίκεντρο της επιδημίας – λόγω πληθυσμού και λόγω υγειονομικών δομών στις οποίες διακομίζονται ασθενείς και από άλλες περιοχές. Από τα 2.384 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 652 εξ αυτών εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη (και τα 588 στην Αττική). Και από τις 732 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 260 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η πόλη που αντιμετώπισε το επιδημικό κύμα του καλοκαιριού και έγινε η πόλη παράδειγμα – την είχε αναφέρει ως πρότυπο και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας- αλλά ακολούθησε τις τελευταίες εβδομάδες την αντίστροφη διαδρομή, κάνοντας τα πάντα θα έλεγε κάποιος για να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο της επιδημίας και να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών. Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν με αγωνία την κατάσταση – που έχει λάβει δραματική εξέλιξη πια στη Θεσσαλονίκη- με στόχο να ελεγχθεί αλλά και να προληφθεί ή να αποτραπεί κάτι ανάλογο στην Αττική ή σε άλλη περιοχή της χώρας.

Η διασπορά του κορωνοιού στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστια” είπε χθες κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας ότι το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού στον εκτεταμένο έλεγχο για τον κορωνοιό, ανέρχεται στο 32%, δηλαδή περισσότεροι από τρεις στους 10 που ελέγχονται, είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό, με δεδομένο ότι είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό θετικότητας της χώρας, το οποίο με τη σειρά του είναι επίσης υψηλό, και κυμαίνεται στο 14%.

Το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο και δεν φαίνεται να έχει ελεγχθεί ακόμη, μετά και το εθνικό, πέραν του τοπικού lockdown. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε χθες μιλώντας για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ότι “ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης” σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ και κάλεσε τον κόσμο να προσέχει ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το σχέδιο που ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη 50 κλινών ΜΕΘ στις καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων της πόλης επιστρατεύοντας τον φορητό εξοπλισμό του υπουργείου, δηλαδή τους αναπνευστήρες, φαίνεται ότι δρομολογείται σε κρίσιμη στιγμή για να καλύψει τις σημαντικές και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού.

Αυτές οι 50 κλίνες ΜΕΘ θα προστεθούν στις 118 κλίνες ΜΕΘ που έχουν ήδη διατεθεί για την επιδημία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φορητός εξοπλισμός προέρχεται κυρίως από δωρεές που έγιναν κατά το πρώτο επιδημικό κύμα και πρόκειται για τουλάχιστον 500 αναπνευστήρες και ανάλογο υλικό για κλίνες Εντατικής.

Ουσιαστικά, η συνεργασία με τους ιδιώτες (παραχωρούν κλίνες ΜΕΘ για τη νοσηλεία άλλων περιστατικών πλην λοίμωξης Covid-19), η διακομιδή ή και η αεροδιακομιδή σε νοσοκομεία όμορων περιοχών και η ανάπτυξη πολυδύναμων ΜΕΘ στις κλινικές του ΕΣΥ που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είναι τα επιχειρησιακά σχέδια που έχει καταρτίσει το ΕΚΑΒ και θα ξεδιπλώνει το υπουργείο Υγείας ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη έχει προχωρήσει η συνεργασία με τους ιδιώτες (το διαβαλκανικό κέντρο έδωσε 50 κλίνες ΜΕΘ) και τώρα αναπτύσσονται οι πολυδύναμες κλίνες ΜΕΘ. Η διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία δεν μπορεί να γίνει γιατί οι διακομιδές στη βόρειο Ελλάδα έχουν συνήθως την αντίθετη διαδρομή, από τα περιφερειακά νοσοκομεία προς εκείνα της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, μεγάλη επιβαρυνςη καταγράφεται και στα νοσοκομεία της Λάρισας τα οποία θα μπορούσαν να σηκώσουν κάποιο βάρος. Πλέον, όμως, οι υγειονομικοί σχηματισμοί και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα έχουν φτάσει, και ίσως εχουν ξεπεράσει, τα όριά τους. Γεγονός που οδηγεί τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική συγκυρία στην ενεργοποίηση της τρίτης φάσης του επιχειρησιακού σχεδίου με την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ με φορητό εξοπλισμό.

Πάντως, υπουργείο Υγείας και ΕΚΑΒ έχουν επεξεργαστεί σχέδιο αεροδιακομιδών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στην Αττική εάν χρειαστεί.

Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων
Ο χθεσινός απολογισμός σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς ήταν για μια ακόμη φορά μια θλιβερή, μελανή παράθεση στοιχείων σταθερά επιδεινούμενων σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ημερών.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 60%. Από τα 1.490 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα – αριθμός χαμηλός λόγω μειωμένων τεστ στα εργαστήρια το Σαββατοκύριακο- χθες καταγράφηκαν 2.384 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι επίσης αυξήθηκαν και ανέρχονταν σε 263 το απόγευμα της Τρίτης – μέχρι το βράδυ είχαν ανέλθει στους 279. Ακόμη πιο βαρύς είναι ο απολογισμός των θανάτων λόγω της λοίμωξης: 82 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή της το τελευταίο 48ωρο.

Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των ΜΕΘ, κυρία Αναστασία Κοτανίδου, η οποία συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Υγείας, ανέφερε ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας κυμαίνεται από 35% έως 37%. “Η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 ασθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό και θεωρείται πολύ χαμηλό διεθνώς” σημείωσε.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Στο ΕΣΥ υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες για κορονοϊό. Στη “μάχη” της πανδημίας έχουν ριχτεί και 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία τα οποία διενεργούν το 30% των τεστ για τον ιό.

Η Θεσσαλονίκη διατηρεί τα αρνητικά πρωτεία στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα. Χθες καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο 588 νέα κρούσματα.

Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων βρέθηκε στον επιδημιολογικό χάρτη και η Λάρισα (164).

Ολες οι περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας είναι επιβαρυμένες, αλλά στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, κάτω απο 60. Τέλος, με 11 κρούσματα κάνει την εμφανιση της και η Ευρυτανία, μια περιοχή που επί μεγάλο διάστημα ήταν ελεύθερη κορωνοϊού.