Κορωνοϊός: «Θα στηρίξουμε τους πολίτες για την αγορά εμβολίου», λέει ο Σταϊκούρας
3 years, 9 months ago
6

Το ενδεχόμενο να υπάρξει και οικονομική στήριξη των πολιτών για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού εξετάζει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ρωτήθηκε εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο. Απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Έξαλλου ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτά όλα τα σενάρια για επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως, η κατά περίπτωση, συνέχιση της μείωσης ενοικίων κατά 40%, η δυνατότητα αναστολή συμβάσεων, η επέκταση του “Συν-εργασία” αλλά και η παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε «έχουμε την ρευστότητα ύψους 34,7 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από την συνέχιση της κρίσης του κορονοϊού».

Από το ίδιο μαξιλάρι ρευστότητας θα πληρωθούν και όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων το συντομότερο δυνατό, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, βάσει της απόφασης του ΣτΕ όσο και του δημοσίου, βάσει της αναμενόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν και υπάρχουν σενάρια για πληρωμή δυο ταχυτήτων (για συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) εντός τους έτους ο κ. Σταϊκούρας είπε οτι ο στόχος είναι να πληρωθούν μαζί και τα αναδρομικά που αφορούν στις κυρίες συντάξεις του δημοσίου.

Όσον αφορά στο νέο πακέτο ελαφρύνσεων σε φόρους και εισφορές ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μόλις κλείσει η παρένθεση των εκτάκτων δαπανών λόγω κορωνοϊού θα μπορούν να υλοποιηθούν και τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.