Κρούσματα κορωνοϊού: Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων – 3.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία
3 years, 7 months ago
6

Η πιο βαριά μέρα της πανδημίας ήταν η Κυριακή, καθώς χάθηκαν από κορωνοϊό 71 συμπολίτες μας, πέθαιναν δηλαδή τρεις άνθρωποι κάθε μία ώρα!

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό καθώς μπορεί τα κρούσματα χθες να ήταν λιγότερα (καταγράφηκαν 1.698 κρούσματα, τα 435 από αυτά στη Θεσσαλονίκη και τα 405 στην Αττική), ωστόσο ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων προκαλεί τεράστια ανησυχία. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι χθες έγιναν τα μισά τεστ από όσα γίνονται καθημερινά…

Οσον αφορά τους διασωληνωμένους, πλέον είμαστε στους 392! Σε μία εβδομάδα, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στη χώρα μας αυξήθηκαν σε ποσοστό περίπου 72%, καθώς 164 βαριά ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες!

Στη χώρα μας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 3.000 άνθρωποι με Covid-19 και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 35-55 ετών.

Γιατί είναι κρίσιμο το επόμενο Σαββατοκύριακο

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι κρίσιμο για την Αττική γιατί τότε θα φανεί αν αποδίδουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ επίσήμανε ότι το Σάββατο συμπληρώνονται 15 μέρες από τα πρώτα μέτρα και άρα θα πρέπει να δούμε το εξής μοτίβο: σταθεροποίηση των αριθμών για 3-4 ημέρες και μετά μείωση κρουσμάτων.

Η κ. Παγώνη επισήμανε ότι ο δείκτης R έχει ξεπεράσει πια το 1 και «οδεύει» προς το 2, ενώ προκαλεί σοκ το γεγονός ότι οι περισσότεροι που νοσηλεύονται στη χώρα με Covid-19 είναι μεταξύ 35-55 ετών. «Ξεκινούν με απλά συμπτωματα και μετά την 5η-6η μέρα δυσκολεύουν και κάνουν υποτροπές!». Η κ. Παγώνη δήλωσε πάντως ότι τα λύματα στην Αττική δείχνουν μείωση και αυτό αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι…

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι είναι διαιτερη περίπτωση, καθώς «δεν έχουμε δει τη σταθεροποίηση. Θέλει περισσότερο χρόνο γιατί σχετικά με τον πληθυσμό της είναι μεγάλοι οι αριθμοί».

Στο άλλο μείζον θέμα που εστιάζουν οι ειδικοί είναι στο κατά πόσο θα είναι εφικτή η άρση των μέτρων τα Χριστούγεννα. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει μερική χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών. Ωστόσο, η ολική άρση του lockdown δεν μοιάζει δυνατή.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πάντως, σε δηλώσεις του, το Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι άρση στις 30 Νοεμβρίου θα γίνει μόνο εάν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού πέσουν στα 500.

«Πρέπει κανείς να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα μαραθώνιο. Και ότι τα δύσκολα, μπορεί να είναι και μπροστά», τόνισε, από την πλευρά του,
ο αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας στο «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

H διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ανέφερε μεταξύ άλλων στον Ant1: «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ακολουθούν τον αριθμό των κρουσμάτων με διαφορά μίας εβδομάδας – 10 μέρες. Οι θάνατοι ακολουθούν αυτά τα ρεκόρ με διαφορά άλλες 10 – 15 μέρες. Δηλαδή συνήθως ένας άρρωστος που μπαίνει στο νοσοκομείο, περνάει κάποιο διάστημα, οπότε εκτιμάμε ότι θα δούμε αυξήσεις τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να κάνουμε έκκληση σε όλους μας να προσέχουμε».

protothema.gr