Λαβρόφ: Ποτέ δεν θεωρήσαμε την Τουρκία “στρατηγικό μας σύμμαχο”
3 years, 6 months ago
6

Η Ρωσία δεν θεωρούσε ποτέ την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχό της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στις 14 Οκτωβρίου.

“Δεν θεωρήσαμε ποτέ την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχό μας. Είναι [Τουρκία] στενός εταίρος, αυτή η εταιρική σχέση έχει στρατηγικό χαρακτήρα σε πολλούς τομείς”, δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων armenpress.

Μετά την αναζωπύρωση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταξύ των ντόπιων, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τη συμμετοχή της Τουρκίας, από τις 10 Οκτωβρίου έχει επιτευχθεί στη Μόσχα συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την παύση των εχθροπραξιών στη ζώνη σύγκρουσης για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, οι μάχες ξαναφούντωσαν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκική Sabah, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του διαφωνεί με την Τουρκία σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Δεν συμφωνούμε με τη θέση που εξέφρασε η Τουρκία, η οποία εκφράστηκε επίσης αρκετές φορές από τον (Αζέρο) πρόεδρο (Ιλχάμ) Αλίεφ”, δήλωσε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του.

Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως το Αζερμπαϊτζάν και τον στόχο της να απελευθερώσει εδάφη που καταλαμβάνει η Αρμενία, αλλά η Άγκυρα δήλωσε ότι δεν έχει εμπλακεί άμεσα στις μάχες, καθώς το Μπακού δεν ζήτησε τέτοια συμμετοχή.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι μια στρατιωτική λύση για τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν “απαράδεκτη”, ενώ είπε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι “διαφανής” στις ενέργειές της.