Λινού: «Θα αγκαλιαστούμε ξανά όταν εμβολιαστούμε όλοι!»
3 years, 5 months ago
6

«Πόσοι Έλληνες πρέπει να εμβολιαστούν για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς;» ρωτήθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού σε εκπομπή της ΕΡΤ. «Επτά εκατομμύρια» ήταν η απάντησή της στη διάρκεια της συζήτησης για το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer (ΗΠΑ) και BioNTech (Γερμανία) που φαίνεται να είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του.

«Το happy end θα υπάρξει αλλά δεν θα είναι τόσο άμεσο. Δεν θα αγκαλιαστούμε όταν μάθουμε ότι βγήκε το εμβόλιο, θα αγκαλιαστούμε μόλις εμβολιαστούμε όλοι.

Το πότε θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί γιατί είναι ένα εξαιρετικό εμβόλιο αυτό της Pfizer, αντίστοιχο θα παραχθεί και από τη Moderna. Αλλά αυτό της Pfizer έχει τη δυσκολία ότι πρέπει να διατηρείται σε -70, -80 βαθμούς Κελσίου. Κάτι που σημαίνει ότι οι φυσιολογικοί καταψύκτες δεν αρκούν και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για τη μεταφορά του», τόνισε η κ. Λινού.

Για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα σημείωσε πως για να είμαστε ασφαλείς στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστούν 7.000.000 άνθρωποι. «Θα εμβολιαστούν πρώτοι οι γιατροί πρώτης γραμμής και οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής, αυτοί δηλαδή που υποδέχονται, που έρχονται σε άμεση επαφή, με τους νοσούντες covid- 19 και μετά άτομα υψηλού κινδύνου και σιγά -σιγά όλοι μας», είπε.

Στην ερώτηση εάν μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2021 θα διατεθούν εμβόλια στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλισθεί η τουριστική σεζόν, απάντησε ότι «θα έχει διατεθεί σε ορισμένους».

Η κ. Λινού εξήγησε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, ανοσοποιεί το 90% όπως είπε , πράγμα που δημιουργεί μια ασπίδα για όλους. Το Messenger RNA (mRNA), η τεχνική που χρησιμοποιεί η Pfizer, εξήγησε, είναι μια καινούρια τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιείται ένα μέρος του γεννετικού υλικού του ιού (mRNA) και όχι απενεργοποιημένος ιός όπως στα περισσότερα εμβόλια. Έτσι παράγονται τα αντισώματα για τον ιό. Αυτή την τεχνική χρησιμοποιεί και η εταιρεία Moderna.