Μάικλ Δουκάκης: Πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα θα είναι η εκλογή Μπάιντεν
3 years, 4 months ago
6

Πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκης, καθώς, όπως είπε, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν πάντα κοντά στους Ελληνοαμερικάνους και τους Έλληνες.

«Το πιθανότερο είναι να εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, αν και θα είναι δύσκολη η διακυβέρνησή του», επισήμανε ο Ελληνοαμερικανός, Μάικλ Δουκάκης, συζητώντας με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητή Γιώργο Παγουλάτο, και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Dukakis Center του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, Ντέιβιντ Ουίσνερ.

Ο Μάικλ Δουκάκης χαρακτήρισε, πάντως, τον Ντόναλντ Τραμπ πολύ διαταραγμένο τύπο που έχει όμως την ικανότητα να συνδέεται με τους ανθρώπους.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εμφανίστηκε απαισιόδοξος και είπε πως εκτιμά ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Ο Γιώργος Παγουλάτος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει το κύρος της χώρας που έχει «ήπια ισχύ» και ρώτησε τον Μάικλ Δουκάκη αν αυτό μπορεί να ανακτηθεί.

«Με τον μετριοπαθή Μπάιντεν η Αμερική θα αλλάξει προς το καλό»

Ο Δουκάκης απάντησε πως με πρόεδρο τον μετριοπαθή, κεντρώο Τζο Μπάιντεν η Αμερική θα αλλάξει προς το καλό γιατί είναι μία πολυπολιτισμική κοινωνία.

Για τον Τραμπ είπε πως περνάει μία ιδεολογική κόκκινη γραμμή, τον χαρακτήρισε «παθολογικό ψεύτη» και «διεφθαρμένο» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο Τζο Μπάιντεν θα καταφέρει να συσπειρώσει τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.

«Δεν ξέρω καν τι πιστεύει ο Τραμπ εκτός από την επιθυμία του να μείνει στην κυβέρνηση. Αμφιβάλλω αν υπάρχει φιλοσοφία ή ιδεολογία ποιες είναι οι προτεραιότητες του, δεν υπάρχει λογική σε αυτά που κάνει» τόνισε ο Δουκάκης.

«Δεν έχουμε χρόνο για άλλον έναν ψυχρό πόλεμο»

Επισήμανε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις ΗΠΑ είναι η διαφθορά. Όπως είπε, είχε εκλείψει αλλά επανήλθε με τον Ντόναλντ και τώρα ο βάλτος γίνεται όλο και πιο βαθύς.

«Κατευθυνόμαστε σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, μάλλον με την Κίνα, νόμιζα ότι το έχουμε αφήσει πίσω μας αλλά να ξαναέρχεται. Δεν έχουμε χρόνο για άλλον ένα ψυχρό πόλεμο, έχουμε υπαρξιακά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε» είπε ο Δουκάκης αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αλλά και στο Ιράν.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία που είχε πετύχει ο Μπαράκ Ομπάμα με την Τεχεράνη ό,τι πιο αποτελεσματικό έχει δει τα τελευταία χρόνια.

protothema.gr