Μάσκα: Τα 6 μέρη που πρέπει να φοράμε και που δε χρειάζεται – Τότε τρώτε 300 ευρώ πρόστιμο
1 month ago
6

Παρελθόν αποτελεί από χθες (1/6) η μάσκα και στους εσωτερικούς χώρους. Η άρση του μέτρου που ξεκίνησε χθες θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. 

 

Ειδικότερα, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (καταστήματα, σούπερ μάρκετ) χωρίς μάσκα. Ωστόσο η σύστασή της εξακολουθεί να παραμένει κυρίως σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ανάμεσα στους χώρους στους οποίους δε χρειάζεται πλέον να φοράμε μάσκα είναι τα σουπερμάρκετ, το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα αεροπλάνα, τα τρένα, τα ΚΤΕΛ, αλλά και όλα τα άλλα μέσα μεταφοράς στα οποία υπάρχει αριθμημένη θέση κ.α.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Αντίθετα η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που περιλαμβάνουν το Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, τα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ και το Τραμ.

Συγκεκριμένα, οι χώροι στους οποίους όλοι είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να φορούν μάσκα μέχρι και τις 15/9 είναι οι εξής:

  • νοσοκομεία,
  • μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές
    τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ,
  • ταξί,
  • εσωτερικοί χώροι πλοίων,
  • φαρμακεία,
  • στα σχολεία όπου διεξάγονται προαγωγικές ή Πανελλαδικές εξετάσεις

Η Επιτροπή συστήνει στους πολίτες, και ειδικά όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να συνεχίσουν να φορούν τη μάσκα όταν βρίσκονται κάπου που υπάρχει συνωστισμός.

 

«Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την ημέρα που ανακοίνωσε την άρση υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας λόγω της πανδημίας.

Πότε και που πέφτει πρόστιμο 150 ή 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας

 

Διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ επιβάλλεται στον οδηγό του οχήματος σε περίπτωση μη τήρηση υγειονομικών μέτρων που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας και ιδιωτικής χρήσεως (Ε.Δ.Χ. και Ε.Ι.Χ.) κάθε κατηγορίας.

Ενώ διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ επιβάλλεται σε περίπτωση μη τήρηση υγειονομικών μέτρων που αφορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών, όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται.

enimerotiko.gr