Με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας
3 years, 6 months ago
6

Με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, συναντήθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στα Τίρανα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην αλβανική πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Βασίλης Κάγιος και ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χειμάρρας Διονύσης Φρέντης Μπελέρης.

Τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, συνόδευαν στη συνάντηση η Πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης και η διευθύντρια της διεύθυνσης χωρών Ν.Α. Ευρώπης του ΥΠΕΞ Ναταλία Καραγεώργου.

Σύμφωνα με την ενημερωτική πύλη himara.gr, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, όπως η προστασία των περιουσιών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και το νομοσχέδιο της Αλβανίας για την προστασία των μειονοτήτων.

Στην συνάντηση υπήρξαν και αιτήματα προς επίλυση σχετικά με την πανδημία του COVID-19, με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας να ζητούν την κατάργηση της προσκόμισης αρνητικού τεστ στα σύνορα καθώς και την επαναλειτουργία του τελωνείου στο Μαυρομάτι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως: «Η Ελλάδα είναι σταθερά στο πλευρό της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία», ενώ υποσχέθηκε πως σ’ επόμενη επίσκεψή του, θα βρεθεί στην Χειμάρρα και το χωριό Βουνό, από όπου η οικογένειά του έλκει την καταγωγή της.

Λίγο πριν αποχωρήσει από τα Τίρανα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

protothema.gr