Μεσούτ Γιλμάζ: Όταν αποκάλυπτε πως η τουρκική ΜΙΤ έκαψε ελληνικά δάση
3 years, 11 months ago
6

Το 2011, οι δηλώσεις του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ -που απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 73 ετών- πως πολλές από τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997 ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών πρακτόρων της ΜΙΤ, είχαν προκαλέσει αίσθηση και αντιδράσεις, αναγκάζοντάς τον στη συνέχεια ν’ ανασκευάσει.

Μιλώντας ο Γιλμάζ τότε στην εφημερίδα Μπιργκιούν, αναφέρθηκε σε μυστικά κονδύλια, τα οποία χρησιμοποιούνται από το τουρκικό κράτος, και αποκαλύπτονται από κάθε απερχόμενο πρωθυπουργό μόνο στον επόμενο. Η προκατοχός του, ωστόσο, Τανσού Τσιλέρ, δεν είχε πράξει το ίδιο.

yilmaz_ellinika_dasi

Τι είχε δηλώσει το 2011

«Όλοι οι πρωθυπουργοί, όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά το διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια.

Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου, πέρα των μυστικών κονδυλίων, όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες. Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό».

Η μυστική έκθεση

Την ίδια εποχή με τις δηλώσεις Γιλμάζ (2011) δημοσίευμα της Μιλιέτ, αποκάλυπτε την ύπαρξη μυστικής έκθεσης που είχε συντάξει το 1997 ο διευθυντής του γραφείου του τότε Τούρκου πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας τόσο τις πυρκαγιές σε ελληνικά δάση και την τοποθέτηση βομβών στη Ρόδο, όσο και μία επίθεση σε υποτιθέμενο στρατόπεδο του PKK στη Λαμία.

Την έρευνα που οδήγησε στην αποκάλυψη της έκθεσης πραγματοποίησαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας, ο Τζαν Ντουντάρ και ο Ριτβάν Ακάρ, οι οποίοι εκτιμούσαν πως υπήρχε ευθεία σύνδεση ανάμεσα στους εμπρησμούς και στην έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών στο ελληνικό έδαφος.

Οι δύο δημοσιογράφοι αποκάλυψαν και την απάντηση της ΜΙΤ στη έκθεση: «Αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία και στα δάση της Ελλάδος ή οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι “κρατικά μυστικά” θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη».

Η Μιλιέτ σημείωνε πως ότι μετά τους εμπρησμούς και τις βόμβες, οι Έλληνες επικοινώνησαν με τους Τούρκους και ζήτησαν «κατάπαυση του πυρός». Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν ενώ λίγο αργότερα – πάντα κατά τη «Μιλιέτ» – σταμάτησε και η φιλοξενία του PKK στην Ελλάδα.

Επίσης, ο Τούρκος δημοσιογράφος Εμίλ Τσολασάν είχε γράψει άλλωστε σε βιβλίο του ότι ένας πράκτορας της ΜΙΤ του είχε αποκαλύψει ότι είχε μεταβεί σε «γειτονική χώρα» και είχε τοποθετήσει βόμβες σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Την ίδια εποχή, όπως λέει, ξέσπασαν μεγάλες πυρκαϊές στην Ελλάδα. Κατά τον Τούρκο πράκτορα, επρόκειτο για αντίποινα εναντίον της Ελλάδος. Λίγο αργότερα, με άρθρο του στη Χουριέτ, ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει και την ταυτότητα του πράκτορα.

Διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε η Αθήνα

Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, αλλά και υπουργού Εξωτερικών, Μεσούτ Γιλμάζ , προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, με το υπουργείο Εξωτερικών να ζητάει διερεύνηση και ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές.

Την περίοδο 1995-1997 όντως υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας, με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες να έχουν πληροφορίες για δράση Τούρκων πρακτόρων, αλλά χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

«Οι πληροφορίες αυτές υπήρχαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στις αρχές ασφαλείας ως ισχυρές ενδείξεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι ως αποδείξεις. Οι πηγές σε αρκετές περιπτώσεις ήσαν σοβαρές, αλλά δεν ήσαν αρκετά τα στοιχεία για να τεκμηριώσουν μια απόδειξη» είχε δηλώσει τότε ο τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ, και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Κοραντής,.

«Κωλοτούμπα» Γιλμάζ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και το θόρυβο που προκλήθηκε, ο Γιλμάζ μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία όσων είπε και υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του αφορούσαν στις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη δεκαετία του ’90 στα παράλια του Αιγαίου στην Τουρκία και τις πληροφορίες περί ελληνικής ανάμειξης σε αυτές.

Είχε δηλώσει συγκεκριμένα : «Η υπόθεση προκλήθηκε εντελώς από μία παρεξήγηση. Μιλώντας τηλεφωνικά στον Ενβέρ Αϊσεβέρ (ο δημοσιογράφος της Birgun που δημοσίευσε τις επίμαχες δηλώσεις) απάντησα στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το κρατικό απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως σχετίζεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις πως οι πυρκαγιές τη δεκαετία του ’90 στα παράλια μας στο Αιγαίο σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εάν για τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχουν αποδείξεις. Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση δεν αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη ποτέ το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Βασικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εάν συγκρίνετε τον τίτλο με το κείμενο της είδησης (…) Νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν στο να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία».

protohema.gr