Μεταναστευτικό – Στήριξη Κουρτς στην Ελλάδα: Εάν υποχωρήσουμε απέναντι στις πιέσεις του Ερντογάν, τότε καληνύχτα Ευρώπη
3 years, 6 months ago
6

Τη στήριξη της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε να μην υποχωρήσει η Ευρώπη στις πιέσεις της Τουρκίας με αιχμή το μεταναστευτικό, ζήτησε για μια ακόμη φορά ο Αυστριακός καγκελάριος. Εστιάζοντας στην προκλητική στάση της Άγκυρας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διεμήνυσε τα εξής: «Εάν υποχωρήσουμε απέναντι στις πιέσεις του Ερντογάν και της Τουρκίας, τότε καληνύχτα Ευρώπη».

Έφερε για μια ακόμη φορά το παράδειγμα της έντασης που έστησε η Αγκυρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Για να μην επαναληφθεί το 2015, πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο τρόπο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων», σημείωσε ο Αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Kronen Zeitung, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επεσήμανε πως η απόφαση του ανοίγματος των συνόρων στις προσφυγικές ροές τότε ήταν λανθασμένη και τόνισε πως με ικανοποίηση βλέπει μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη αναφορικά με το θέμα, εξηγώντας πως το βάρος μετατοπίζεται πλέον στην παρακολούθηση των συνόρων και τη θέσπιση κανόνων για τις ΜΚΟ.

Από την κριτική του Αυστριακού καγκελάριου, ωστόσο, δεν ξέφυγε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι εικόνες που φθάνουν σε εμάς από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τρομακτικές και δύσκολα μπορούμε να τις αντικρίσουμε», έλεγε με αφορμή τα γεγονότα στον Εβρο τον Φεβρουάριο ο καγκελάριος της Αυστρίας, που εκτιμούσε πως «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά».

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο»

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επαναλαμβάνει πως κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο να τον εκβιάζει και συνέχισε για τον Ερντογάν λέγοντας πως εκμεταλλεύεται όσους βρίσκονται σε φυγή, χρησιμοποιώντας τους ως όπλο.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας εκβιάζει», ανέφερε και σε παλαιότερες δηλώσεις του για την Τουρκία ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στις αρχές του καλοκαιριού, και κάλεσε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Πηγή: protothema.gr