Μέτρα για Νοέμβριο-Δεκέμβριο: Επιδότηση 39 ευρώ στο ρεύμα – Δωρεάν τέλη χρήσης για το φυσικό αέριο
28 days ago
6

Οι ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα για τη στήριξη των νοικοκυριών που γονατίζουν από τις αυξήσεις στην ενέργεια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε την αύξηση του κονδυλίου ενίσχυσης για τους καταναλωτές (πολίτες και επιχειρήσεις) ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να μετριάσει την «τέλεια καταιγίδα» των αυξήσεων στην ενέργεια που έχει ήδη αρχίσει να γονατίζει τους πολίτες.

Με βάση τα όσα είπε ο κ.Σκρέκας, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των πολιτών θα έχουν ως εξής:

Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν (σ.σ. θα τα πληρώσουν δηλαδή έστω και αργότερα; ) όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

«Τον Οκτώβριο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.