Μείωση ενοικίων: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγές μετά τα νέα μέτρα
3 years, 5 months ago
6

«Στα κάγκελα» βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακίνητων καθώς, με το νέο πακέτο μέτρων, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής και σε 21 περιφερειακές ενότητες της υπόλοιπης χώρας, θα μπορούν να διεκδικήσουν τον Νοέμβριο υποχρεωτική μείωση 40% στο ενοίκιο τους. Μάλιστα, το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζόμενους τους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει να δια νόμου την μείωση ενοικίων στα ακίνητα που μισθώνονται είτε από επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό (οι σχετικοί ΚΑΔ περιλαμβάνουν 552 διαφορετικές δραστηριότητες), εετε από τους εργαζόμενους σε αυτές (εφόσον η σύμβαση τους τεθεί σε προσωρινή αναστολή τον Νοέμβριο ). Τόσο οι πληττόμενες επιχειρηματίες όσο και εργαζόμενοι τους, εφόσον πληρώνουν ενοίκια για σπίτια, γραφεία, καταστήματα ή άλλου είδους εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν, δικαιούνται να καταβάλουν μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο του μηνός Νοεμβρίου.

Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, κάθε επιχείρηση που μισθώνει τα ακίνητα και έχει την έδρα της σε Περιφερειακή Ενότητα η οποία είναι ενταγμένη στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες και θεωρείται «πληττόμενη από την πανδημία του κορονοϊού» σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εφαρμόστηκε τον περασμένο Απρίλιο, δικαιούται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%.

Ειδικότερα, στο μέτρο αυτό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που καλύπτουν τα εξής κριτήρια:

– έχουν τις έδρες τους στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας και Κυκλάδων

– ασκούν κύρια δραστηριότητα μία εκ των 552 που περιλαμβάνονται σε διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Απρίλιο και δημοσιεύεται παρακάτω ή ασκούν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας, μία εκ των 552 δραστηριοτήτων της ίδιας λίστας.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δικαιούνται να πληρώσουν για τον μήνα Νοέμβριο το 60% του ενοικίου, το οποίο έχουν συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες τους. Επιπλέον, όσοι μισθωτοί εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις θα τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας και μισθώνουν τις κύριες κατοικίες τους δικαιούνται να πληρώσουν το ενοίκιο του μηνός Νοεμβρίου μειωμένο κατά 40%. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και για το ενοίκιο φοιτητικής στέγης που καταβάλουν για κάθε εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο τους που σπουδάζει μακριά τους.

Για τις επιχειρήσεις με έδρα σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο «Επιτήρησης» και ασκούν δραστηριότητα που περιλαμβάνονται στους “πληττόμενους ΚΑΔ”, ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου.

Συγκεκριμένα οι εθελοντικές μειώσεις ενοικίων μπορούν να εφαρμοστούν στις εξής περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία, Άνδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαϊα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος- Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Πάρος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος.

Κυβερνητικοί παράγοντες διευκρινίζουν πως οι εθελοντικές μειώσεις ενοικίων που έχουν ήδη υπογραφεί θα παραμείνουν σε ισχύ και δεν θα αντικατασταθούν από υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40%.

Σημειώνεται οτι οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα είτε σε πληττόμενες επιχειρήσεις είτε σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης, θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τι λένε οι οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους εκφράζουν έντονη δυσφορία για την διεύρυνση της λίστας των ΚΑΔ που δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου τον Νοέμβριο. Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ η λίστα αυτή βασίζεται στον Απρίλιο. Τότε είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία! Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές ;”

Για τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν το γεγονός οτι δικαιούνται συμψηφισμό του 30% της απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όμως, όπως λένε, δεν δικαιούνται “καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων”

Για την έλλειψη γενικευμένης ανταπόκρισης στις εθελοντικές μειώσεις ενοικίων οι ιδιοκτήτες αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση και εξηγούν οτι τα προβλήματα οφείλονται :

-Πρώτον στην αποσπασματικότητα (μήνα-μήνα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

– Δεύτερον στη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID-19 ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου.