Μητσοτάκης: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο
10 months, 24 days ago
6

«Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα. Αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά. Όπως είπε, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα τηρήσει τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, σημειώνοντας ότι «με μια καθαρή νίκη της ΝΔ, όλα θα βρουν τον δρόμο τους». Πάντως εκτίμησε ότι «μπορούμε να έχουμε αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον δημόσιο έλεγχο.

Όσον αφορά στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι μετά τις εκλογές, όσοι είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν φάρμακα. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν απέκλεισε να επανέλθουν οι τριετίες, εφόσον και η ανεργία πέσει κάτω από το 10% και να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος, έως και να μηδενιστεί. Όμως, προϋπόθεση είναι να υπάρξει υψηλή φορολογική συμμόρφωση.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε διπλασιασμό του Προγράμματος «Σπίτι μου» για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους, εφόσον καλυφθούν οι δικαιούχοι, ενώ ερωτηθείς για το στεγαστικό πρόβλημα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, εξήγγειλε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η μόνη κάλπη που έχει στο μυαλό του είναι αυτή της 21ης Μαΐου. «Έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου, με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή που έχουμε χαράξει. Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019».

«Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα. Αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η στροφή της τουρκικής πολιτικής θέλει να έχει και συνέχεια. Υπάρχει σαφέστατη στροφή στην ΕΕ ότι θέλουμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας. «Δεν ήταν δεδομένο, δεν ήταν η κατάσταση που υπήρχε όταν αναλάβαμε», είπε.  Όπως ανέφερε, είναι «καλοδεχούμενη η εκτόνωση της έντασης χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις θέσεις και τα δικαιώματα μας. Δεν θέλω να είμαστε σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία. Θέλουμε λιγότερη ένταση στο Αιγαίο. Πιστεύω ότι αυτή η στροφή είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ισχυρές συμμαχίες και χαίρομαι που αυτή η πολιτική είχε αποτελέσματα. Η Τουρκία απομονώθηκε τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί»

Επίσης, ανέφερε ότι ο φράκτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς ή με ευρωπαϊκούς πόρους, αφήνοντας αιχμές για την τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε εξωτερικούς φράκτες. Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει η φύλαξη των συνόρων και η εργαλειοποίησή τους για να καταλάβουν τι σημαίνει να φυλάει μια χώρα τα σύνορά της.

Για τις δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νεκρό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποιες πολιτικές παρατάξεις έχουν μια αλλεργία να αναγνωρίσουν στην αστυνομία» τον ρόλο που έχει. «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, από την άλλη υπάρχει στην πατρίδα μας ένα χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες, στα πανεπιστήμια, οι μπαχαλάκηδες.

Έχουμε κάνει πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα ήθελα. Αλλά η αστυνομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να στοχοποιείται», είπε. Παράλληλα, άφησε αιχμές για το αίτημα της αντιπολίτευσης για αποπομπή του κ. Θεοδωρικάκου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη η αστυνομία να εκπαιδευτεί περισσότερο, όπως στην ενδοοικογενειακή βία. «Θέλω η αστυνομία να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, για να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής» είπε.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. «Νόμος ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Έκανε μάλιστα λόγο για ψέματα μετά μουσικής, όσον αφορά στη συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο κράτος, σημείωσε ότι παραμένει ο μεγάλος ασθενής, ήταν υπερβολικά γραφειοκρατικό και δυσκόλευε τη ζωή μας. Η παρέμβαση στο gov.gr ήταν μία τομή στη δημόσια διοίκηση, κάτι που παραδέχονται και πολίτες που δεν ψηφίζουν τη ΝΔ. «Η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί», είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων. «Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις εντός δύο μηνών», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να παρέμβει στον σκληρό πυρήνα του κράτους. «Το κράτος όταν καθυστερεί πρέπει να λογοδοτεί. Και πρέπει να πληρώνει», είπε, όσον αφορά στη ρύθμιση για την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Για το ΕΣΥ, ανέφερε ότι είναι μία από τις κεντρικές πολιτικές της ΝΔ, εφόσον γίνει και πάλι κυβέρνηση. «Και με προσλήψεις γιατρών και με κίνητρα για να προσλάβουμε γιατρούς, γιατί έχουμε θέματα στα νησιά μας. Έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ», είπε.

Για τον προσωπικό γιατρό, είπε ότι αρχίζει να λειτουργεί καλά ο θεσμός, όπως και ο προσωπικός φάκελος υγείας. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. «Έχουμε εντοπίσει πάνω από 5.000 γυναίκες που έμαθαν ότι έχουν καρκίνο του μαστού, δεν το γνώριζαν, λόγω του προγράμματος. Και επειδή το έμαθαν νωρίς, έχουν καλές πιθανοτητες να γιατρευτούν», είπε.

Για τα νησιά, εξήγησε ότι αυτό που μπορεί να υπάρχει είναι ένα καλό πρωτοβάθμιο σύστημα, τηλεϊατρική και καλό σύστημα διακομιδών. Σχολίασε δε τις προτάσεις Τσίπρα για την υγεία, μιλώντας για απλούστευση.

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία η Ελλάδα δεν έχει από την περίοδο της κρίσης. «Έχουμε πετύχει 12 τέτοιες αναβαθμίσεις. Είμαστε ένα επίπεδο κάτω. Θα το κατακτήσουμε. Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές, αν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023», τόνισε. Κάτι τέτοιο θα δώσει επενδυτικές δυνατότητες, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού.

Με νέο εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, περίπου 60.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. «Υλοποιείται σήμερα που μιλάμε», είπε. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και άλλοι τρόποι μόχλευσης ευρωπαϊκών πόρων.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς του 6%. «Έρχονται και λένε για το μαξιλάρι. Μα σήμερα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα, έχοντας διαθέσει περισσότερα για να στηρίξουμε την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα», είπε.

Για τριετίες και φόρο επιτηδεύματος

Για τις τριετίες είπε ότι «προφανώς και θα το εξετάσουμε», όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σκοπός είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα. Παράλληλα, μίλησε για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του. «Είμαστε ικανοποιημένοι; Είναι μία ανακούφιση. Ξέρω όμως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη την μισθολογική κλίμακα», είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας που είναι καλά πληρωμένες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να μειωθεί έως και να μηδενισθεί ο φόρος επιτηδεύματος, υπό τον όρο της φορολογικής συμμόρφωσης, κάτι που δρομολογείται με εργαλεία φορολογικών ελέγχων.

Για την προσωπική διαφορά, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους που δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται. «Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά. Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους». Επίσης εξήγγειλε ότι όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν φάρμακα.

Για την ακρίβεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας, ασχολήθηκε με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ. «Το Καλάθι του νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόζει και το Βέλγιο.

Το market pass ήταν μια στήριξη για το σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει μαγική λύση. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει άλλη εξαγγελία. Κλείσαμε με τις παροχές. Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους. Αντιστάθηκα στις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ. Γιατί πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει τον καταναλωτή», είπε, εξηγώντας ότι σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε δεν υπήρξε πτώση των τιμών.

Αναφερόμενος στα τρόφιμα, σημείωσε ότι η λύση είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, που επιτεύχθηκε με τα εργαλεία που έχουν εφαρμοστεί.

«Είμαι έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος Σπίτι μου»

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετική πρώτη ανταπόκριση, που είναι απολύτως λογικό. «Μιλούσα συχνά με νέα παιδιά και νέα ζευγάρια και μου έλεγαν τον πόνο τους», ότι δεν μπορούσαν να φύγουν από την οικογένειά τους. «Δημιουργούμε το πρόγραμμα Σπίτι μου, για παλαιότερα σπίτια έως το 2007, γιατί θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ανακαινιστούν παλαιά διαμερίσματα, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση του δανείου να είναι πολύ χαμηλότερη απ’ όσο θα πλήρωνε κάποιος για το ενοίκιο. Εφόσον εξαντληθούν οι πόροι και συμπληρωθεί ο αριθμός, είμαι απολύτως έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος, εφόσον τρέξει καλά και έχει τη θετική ανταπόκριση», είπε.

Επίσης ανέφερε ότι θα ξαναδούμε το πρόβλημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση των εργαλείων.

Για την α’ κατοικία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διευκόλυνε τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την πώληση των δανείων στα funds. . «Υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, έχουμε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που αρχίζει και τρέχει», με κούρεμα οφειλών. Αναβιώνουν οι 120 δόσεις και διευκολύνσεις για όσους δημιούργησαν χρέος την περίοδο της πανδημίας. Η ΝΔ θέλει να διευκολύνει τους πολίτες, αλλά όχι να αναβιώσει το πρόβλημα του «δεν πληρώνω» και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

Ερωτηθείς για την τροπολογία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο» για να μην εγκρίνει ο Άρειος Πάγος το κόμμα Κασιδιάρη, ανεξαρτήτως του ποιος παίζει τον ρόλο. «Αυτοί που γκρινιάζουν να έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και από εκεί και πέρα, η αρμοδιότητα περνά στον έλεγχο της Δικαιοσύνης».

Για τα Τέμπη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει απολύτως καμία συγκάλυψη. Την αλήθεια θα τη μάθουμε από τη Δικαιοσύνη. «Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και από τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου», είπε για το δυστύχημα. «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, μπορώ να εξασφαλίσω ότι η σύμβαση θα εφαρμοστεί. Αυτό το οποίο έγινε θα είναι μία αφορμή να συγκρουστούμε πιο τολμηρά με εστίες αναχρονισμού και ωχαδερφισμού που υπάρχουν στο Δημόσιο». Στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε ότι απαιτείται αξιολόγηση παντού.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε τις βασικές της δεσμεύσεις, σε αντίθεση με τον ίδιο, όταν ήταν πρωθυπουργός. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι του ζήτησε συνάντηση και ο ίδιος αρνήθηκε να τον συναντήσει. – protothema.gr