Μητσοτάκης: «κ. Τσίπρα εσείς καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019, νάτο το ΦΕΚ»
3 years, 5 months ago
6

Με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των αρχηγών κομμάτων στη Βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα προασπίζεται σήμερα τον Νόμο Κατσέλη, τον οποίο είχε καταψηφίσει όταν παρουσιάστηκε στη Βουλή. Απευθυνόμενος προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «το εμβόλιο για τον κορωνοϊό κάποια στιγμή θα βρεθεί, το φάρμακο για τη δική σας δημαγωγία, ποτέ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στην αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να καταστρέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα, το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες.

Επιστρέφοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε «να σας θυμίσω ότι εσείς, κ. Τσίπρα, καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019».

Δείτε εδώ το ΦΕΚ του 2019 που έδειξε ο πρωθυπουργός

fek-0

Ακολουθεί η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Δεν ακούσατε κανέναν, ούτε τον υπουργό Οικονομικών και επιστρέψατε μόνο για μένα. Χαίρομαι που αφιερώσατε τα 2/3 της ομιλίας σας, αμυνόμενος στις καταγγελίες της ΝΔ.

Να επιστρέψουμε στην ημέρα που καταθέσατε την πρόταση δυσπιστίας. Εκείνη την ημέρα είχε βγει η νέα navtex της Τουρκίας και λίγο αργότερα, είχε ανακοινωθεί η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή. Λίγο αργότερα έκανα διάγγελμα για την πανδημία.

Ήταν μία πραγματική ευκαιρία να είμαστε όλοι μαζί. Αυτές τις στιγμές επιλέξατε να μείνετε εκτός. Να επιστρέψετε σε αυτό που ξέρετε καλά, την παραπλάνηση.

Μοναδική πρωτοτυπία. Μία πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Δεν ήταν ο Σταϊκούρας που ένιωσε άβολα, αλλά ο κ. Τσακαλώτος, που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Να σας θυμίσω κ. Τσίπρα, ότι εσείς είχατε καταψηφίσει τον νόμο Κατσέλη, τον οποίο σήμερα υπερασπίζεστε.

Πιεσμένος από τα εσωκομματικά αδιέξοδα επιστρέψατε σε ότι ξέρετε να κάνετε καλά: να διχάζετε και να παραπλανείτε. Επιστρατεύσατε το πιο ισχυρό κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτετε. Μια πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Δυο λάθος μαζί.

Επιστρέψατε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να θυμίζουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες και να αναδειχθεί μια μοναδική προτοτυπία. Μια πρόταση μομφής κατά του σημερινου πρωθυπουργού να μετατρέπετε σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του.

Δεν ήταν ο κ. Σταϊκούρας αλλά ο κ. Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με την συμφωνία των τραπεζών.

Σας τα θύμισε αυτά και ο κ. Λαφαζάνης τον οποίο τα δικά σας ΜΑΤ έδερναν.

Δεν υπήρχε ούτε ένας βουλευτής της ΝΔ που να μην σας θυμίσει ότι με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η απόλυτη προστασία πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο 2019.

Άκουσα με ενδιαφέρον τις αναφορές σας για νόμο Κατσέλη

Ανέτρεξαν οι συνεργάτες μου στα πρακτικά. Τι είχατε κάνει ως ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο Κατσέλη; Τον καταψηφίσατε. Καταψηφίσατε το νόμο Κατσέλη τον νόμο πολύ σήμερα επικροτείτε. Όταν η ΝΔ παρά τις ενστάσεις τον είχε ψηφίσει. Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε να να επαναφέρουμε για λίγο στην μνήμη πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας.

Ολοι οι Έλληνες στεκόμαστε μαζί απέναντι στις δυσκολίες που τις θεωρούμε αντιπάλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις δυσκολίες τις θεωρεί συμμάχους. Ελπίζει να ευνοηθεί από την δυσωδία του διχασμού.

Το νομοσχέδιο μπήκε σε εκτενέστατη διαβούλευση και εκτενέστατη συζήτηση στις επιτροπές. Δεν καταθέσατε καμία αντιπρόταση και έρχεστε με προχειρότητα και άγχος την Πέμπτη να καταθέσετε πτρόταση μομφής στην πιο λάθος στιγμή. Την Παρασκευή η ΕΦΣΥΝ είχε μονόστηλο για πρόταση μομφής. Δεν φταίνε τα κανάλια που δεν σας παίζουν. Όταν η επικαιρότητα κυριαρχείτε από κορωνοϊό και ελληνοτουρκικά μην ψάχνετε αλλού να βρείτε γιατί δεν σας παίζουν.

Εχω μια απορία. Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας συνολικά εναντίον της κυβέρνησης και περιοριστήκατε στον υπουργό. Γιατί αφήσατε εμένα εξω από το κάδρο. Δεν μας έχετε αποκαλέσει κυβερνηση πολιτικών απατεώνων. Τρέμετε να πείτε στους πολίτες πως τάχα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαικής βούλησης και πολιτικών συσχετισμών. Γιατί τρέμετε να ζητήσετε εκλογές

Η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τον Ιούλιο που εκλέχθηκε. Παρά τα λάθη που πρώτος εγώ αναγνωρίζω δίνει η κυβέρνηση μάχη και τις κερδίζει, προωθεί μεταρρυθμίσεις και στηρίζει έμπρακτα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Το δικό μου μέλημα είναι να ενώνω και να συνθέτω. Οχι να διχάζω και να διαιρώ.

Σταματήστε να οξύνετε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση.

Δεν επιτρέπετε να κάνετε εξαγωγή της δική σας Εσωτερικής Κρίσης στην κοινωνία. Να κινδυνολογείτε για τα εθνικά θέματα επειδή πάνω την κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν δικαοιύστε να δηλητηριάζετε την κοινωνία με έωλα συνθήματα.

Τα εμβόλιο για την πανδημία αργά η γρήγορα θα βρεθεί. Το αντίδοτο απέναντι στον λαϊκισμό φοβάμαι ότι αργεί.

ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:

Ερχομαι στο νομοσχέδιο της δεύτερης ευκαιρίας. Θα περιοριστώ σε μερικές διαπιστώσεις που έχουν προκύψει από την εως τώρα συζήτηση.

Είναι νομοσχέδιο τομή. Σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση που αφαιρεί από τις πλάτες των πολιτών το βάρος αέναης στασιμοχρεοκοπίας που τους επέβαλλε το υφιστάμενο πλαίσιο

Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπισαν το πρόβλημα. Πίσω από τις ρυθμίσεις Κατσέλη κρύφτηκαν πολλοί κακοπληρωτές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν αφορά μόνο τις τράπεζες. Η μεγάλη έκρηξη ιδιωτικού χρέους επι ημερών ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπόρθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Φορολογικές που πήγαν από τα 71 δις ευρώ το 2014 στα 104 δις ευρώ το 2019 . Και ασφαλιστικές που πήγαν από από τα 13 στα 31 δις ευρώ

Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί κύριε Τσίπρα εσείς διαλύσατε την μεσαία τάξη με την πολιτική της εξόντωσης με φόρους και εισφοροεπιδρομές.

Κυρία Γεννηματά μέσα στο λόγο σας να αποφεύγετε αναφορές ότι η ΝΔ έχει στόχο να εξοντώσει μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Τέτοιες γενικόλογες και ανεδαφικές τοποθετήσεις ας τις αποφεύγετε αν θέλετε να ανακτήσετε την αξιοπιστία του κόμματός σας

Θα πρέπει να σας προβληματίζει ότι 7 στους 10 συμπολίτες μας που δηλώνουν ότι ψηφίζουν το κόμμα σας έχουν θετική άποψη για την κυβέρνησή μας και τις πολιτικές μας

Εσείς καταργήσατε την προστασία πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019. Και αντικαταστήσατε την οριζόντια κατάργηση με ένα πλαίσιο εξαιρετικά περιοριστικό που αφορούσε υποσύνολο όσων μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και αποδείχθη αναποτελεσματικό. Εμείς με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ προσφέραμε δυνατότητα προστασίας σε συμπολίτες μας αν και τα δάνειά τους δεν είχαν ακόμα κοκκινίσει. Βάλαμε την πρόληψη όχι μόνο την προστασία κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Μιλήσατε για την έννοια ατομικής χρεοκοπίας. Αλήθεια τι συμβαίνει σήμερα σε όποιον χρωστά σήμερα περισσότερα από όσα μπορεί να πληρώσει; Υπήρχε και υπάρχει ατομική χρεοκοπία που διαρκεί δεκαετίες ολόκληρες. Μεταφέρει βάρυ σε παιδία και εγγόνια. Αυτή η μάστιγα τώρα τελειώνει. Μετατρέπουμε το τέλος σε μια νέα αρχή και δίνουμε νέα δυνατότητα μέσα από αυτή τη διαδικασια να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο προφανώς με απώλεια κάποιας περιουσίας για να μπει τέλος σε αυτή τη κατάσταση

Ολες οι χώρες έχουν αντίστοιχο πλαίσιο με αυτό που εισάγουμε.

Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για επαναγορά πρώτης κατοικίας για συμπολίτες που δεν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν για κάποιο μεταβατικό διάστημα την κυριότητα είναι να αποφευχθεί η έξωση.

Έχουμε το θάρρος να προωθήσουμε σε οριζόντια τομή στο ζήτημα ιδιωτικού χρέους. Όχι γιατί μας το επιβάλουν οι πιστωτές γιατί είναι προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων και όσων σήμερα στενάζουν κάτω από το βάρος του ιδιωτικού χρέους.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Κολοσοί όπως οι microsoft επιλέγουν να επενδύσουν στην χώρα μας. Έρχονται στην Ελλάδα πολλοί ξένοι επενδυτές. Υπάρχει ενδιαφέρον για τα περιφερειακά μας λιμάνια.

Μπορέσαμε και μπορουμε να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα κα να υλοποιύμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Η πρώτη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% Εμείς μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή σε εισοδήματα σε μερίσματα, Εμείς δώσαμε σε νεοφυείς επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες αναλάβαμε την ευθύνη να στηρίξουμε την κποινωνία απλώνοντας δίχτυ που θα φτάσει εως τέλος έτους τα 24 δις ευρώ.

Ακουσα την αντιπολίτευση να ασκεί την κριτική ότι η ΝΔ είναι κόμμα ελίτ και η αντιπολίτευση των πολλών.

Η ΝΔ δεν είναι αυτή που ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας όλων των ελληνικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση. Εμείς μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή δώσαμε άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις τράπεζες. Εμείς είμαστες αυτοί που χρησιμοποιήσαμε ταμεία εγγυοδοσίας για να σπρώξουμε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Βεβαίως οι τράπεζες θα μπορούσαν αν κάνουν περισσότερα.

Αλλά δώσαμε κατεύθυνση ώστε να δανείζουν με κριτήρια αλλά όχι μόνο το προνομιακό τους πελατολόγιο.

Εμείς δώσαμε πλαίσιο επιδότησης για νέες θέσεις εργασίες. Περάσαμε από την επιδότηση ανεργίας στην επιδότηση εργασίας.

Για 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας επιδοτούμε εισφορές για έξι μήνες.

Εμείς τα κάναμε και μπορπεσαμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία γιατί η κυβέρνηση έχει αξιοπιστία. Η χώρα δανείζετε με επιτόκια πουθ πριν λ’ίγα χρόνια δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Εχουμε δανειστεί με 16 δις ευρώ για να στηρίξουμε την ρπαγματική οικονομία.

Το μαξιλάρι κ. Τσίπρα δεν είναι δικό σας. Δικό μας είναι. Η δική μας κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να δανείζετε από τις αγορές και να δανείζει την πραγματική οικονομία.

Επικαλεστήκατε δημοσιεύματα φιλικών σας εφημερίδων για διαγραφές χρεών σε εφοπλιστές. Πότε έγιναν κ. Τσίπρα; Το 2016 – 2017 και 2018. Τότε έγιναν γιατί δεν το λέτε; Γιατί είστε ψεύτης και υποκριτής. Αυτά αναφέρονται στο πόρισμα της Τραπε΄ζης της Ελλάδος του κ. Στουρνάρα.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η αποτίμηση της συμμετοχής ήταν 11 δις ευρώ τόσο άξιζαν οι μετοχές του ελληνικού λαού στις 4 συστημικές τράπεζες. Τον Ιούνιο 2019 ήταν μόλις 1,42 δις ευρώ. Αυτή είναι η δική σας μεγάλη καταστροφή.

Ποτέ δεν κρύψαμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανή κρίση. Όταν η κρίση ξεκίνησε η εκτίμηση ήταν ότι η Ελληνική οικονομία θα πληγεί πιο βαριά σε σχέση με την ευρωζώνη. Εως τώρα οι προβλέψεις έχουν διαψευστεί. Ευτυχώς. Η ύφεση ήταν χαμηλώτερη από τον ΜΟ της ΕΕ. Περιμένουμε τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου. Μετα βεβαιότητας δεν θα είναι καλά. Εσείς που σπεύσατε με την κα Γεννηματά για το δήθεν απρόσεκτο άνοιγμα στον τουρισμό πρπεπει να δείτε ότι Ελλάδα κατάφερε καλύτερα συγκρυτικά. Αυτά τα 4 δις ευρώ τα χρειαζόμασταν. ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια και δεν έχουμε επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα στον τουρισμό ήταν η ευθύνη για έξαρση.

Καταφέραμε και στον τομέα τουρισμού να μειώσουμε όσο ήταν δυνατό να περιορισουμε την ζημία και να χτίσουμε αξιοπιστία. Δην υπηρξέ επισκέπτης που να μην εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση της εληνικής πολιτείας. Αυτό είναι κέρδος για την χώρα και όχι την παράταξή μας.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Να απαντήσω και στην κριτική για την πανδημία. Η Ελλάδα μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες οι καλύτερες ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα είναι μαζί με τις καλύτερες χώρες ως προς τον αριθμό τεστ.

Ο δείκτης θετικότητας είναι το ποσοστό θετικών στα τέστ που κάνουμε. Η Ελλάδα είναι «πράσινη» μαζί με Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες. Χάρτης Θνησιμότητας: η Ελλάδα η καλύτερη χώρα από όλες που μετριούνται.

Αυτά λοιπόν είναι τα δεδομένα για να σταματήσει επιτέλους η καραμέλα και η άδικη κριτική στο ΕΣΥ και την πολιτική προστασία και τους εθελοντές που στηρίζουν. Στα παιδία της ιχνηλάτισης που κάνουν δύσκολη δουλειά. Σε όλη την επιτροπή λοιμωξιολόγων και στον Σωτήρη Τσιόδρα. Ολους αυτούς μέμφεστε κα Γεννηματά όταν λέτε ότι εμείς ευθυνόμαστε για το δεύτερο κύμα.

Είμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που μας οδηγεί να αναθεωρούμε αποφάσεις. Ευτυχώς σήμερα έχουμε την δυνατότξητα να ασκούμε εφαρμοσμένη πολιτική που μας επιτρέπει να παίρνουμε τοπικά στοχευμένα μέτρα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Βασικός σκοπός είναι να αποφύγουμε οριζόντιο λοκ νταουν που θα έχει δραματικές συνέπειες. Για να το καταφέρουμε θα πρέπει – και ζητώ τη στήριξη όλης αντιπολίτευσης – να τηρήσουμε υποδείξεις ειδικών.

Προχωρήσαμε τις τελευταίες ημέρες σε 2 πρόσθετα μέτρα: υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας 12:30- 05:00. Η ΕΛΑΣ και ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντρλήσουν την αυστηρότητά τους σε εκείνους που επιμένουν να παραβιάζουν το νόμο και να προσφέρουν επικίνδυνη διασκέδαση.

Απαιτείτε συλλογική συστράτευση. Εχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας. Αναφαίνεται όμως η ελπίδα που δεν είναι άλλη από ένα ή περισσότερα εμβόλια που θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση στα νέα εμβόλια.

Είμαι ικανοποιημένος από την ταχύτητα υλοποίησης του εμβολίου κατά της γρίπης. Το 40% των εμβολίων έχουν γίνει 15 ημέρες νωρίτερα. Να μην συμπέσει η έξαρση γρίπης μαζί με έξαρση Covid-19.

Καταφέραμε με μεγάλη ταχύτητα να προσθέσουμε κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Παραλάβαμε 557. Εσείς κ. Τσίπρα δεν προσθέσατε σχεδόν καμία. Μας παραδώσατε ΕΣΥ με τον χαμηλότερο αριθμό κλινών ΜΕΘ παγκοσμίως.

Η δήθεν υπερασπιστές του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην δέσμευσή της να έχει φέρει τον αριθμό εντατικών κλινών στον ΜΟ της ΕΕ εντός του επόμενου 6μηνου.

Να συγχαρώ την Βουλή για την ταχύτητα με την οποία υλοποίησε την δωρεά της. Ολοι θα έπρεπε να χειροκροτείτε κανονικά. Είναι δωρεά της Βουλής όχι της κυβέρνησης.

Καταφέραμε και κατασκευάσαμε με την συμμετοχή του υπουργείου Υγείας μέσα σε δύο μήνες.

6.812 νέοι νοσηλευτές και ιατροί στα νοσοκομεία μας και πολλοί από αυτούς θα μονιμοποιηθούν.

Θα ζητήσω συστράτευση και συμπόρευση των πολιτών σε αυτή τη μάχη. Ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΕΘΝΙΚΑ:

Προκλητικότητα Τουρκίας. Εμφανίστηκ πριν την πανδημία αλλά κορυφώθηκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Εκδηλώθηκε στον Εβρό και αντιμετωπίστηκε από τις ΕΔ και την ΕΛΑΣ.

Εκείνη η μάχη βρήκε την συνέχειά της στην αποτελεσματική φύλαξη της επικράτειάς μας και στην επιτυχημένη διαχείριση μεταναστευτικών ροών. Στουε πρώτους μήνες 2020 οι αφίξεις μειώθηκαν 73% σε σχέση με αρχές 2019

Οι φιλοξενούμενοι στα νησιά είναι οι μισοί.

Στην ευρύτερη παραβατικότητα της Αγκυράς που διαπιστυώνουν όλοι πιο απαντάμε με νομιμότητα

Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία. Δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα τους τελευταίους μήνες κ. Τσίπρα. Που ζείτε;

Δεν έχετε καταλάβει ότι η επιτυχία της χώρας είναι η μετατροπή μιας ελληνοτουρκικής διαφοράς ή τουρκοκυπριακής διαφοράς έχει μετατραπεί σε ευρωτουρικική διαφορά;

Μπορούν να δρομολογηθούν κυρώσεις κατά Τουρκίας με τις τελευταίες αποφάσεις

Δεν γνωρίζετε ότι αρκεί μια χώρα να μπλοκάρει αποφάσεις συμβουλίου και πως η μετατόπηση θέσεων που έχουν ευρωπαικές κοινότητες και κυβερνήσεις θέλεο μεγηάλη προσπάθεια;

Δεν έχετε δεί την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ;

Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας ότι οικοδομήσαμε νέες ισχυρές συμμαχίες στν Μ. Ανατολή

Όλα αυτά είναι παθητική διπλωματία;

Θα ήθελα πράγματι να μας πείτε αν διαφωνείτε με αυτές τις πρωτοβουλίες

Το μονο που λέτε κ. Τσίπρα είναι «συγγνώμη δεν προφτάσαμε».

Δεν προφτάσατε να κάνετε συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία και Αίγυπτο και έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ να το κάνει.

Η χώρα σήμερα έχει μια υπογεγραμμένη συμφωνία οριοθέτησης σε όλη την γεωγραφική έκταση με την Ιταλία. Εχει μια δύσκολη στην διαπραγμάτευση μερική συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Και έχει επι της αρχής συμφωνία με Αλβανία για παραπομπή του θέματος ΑΟΖ στην Χάγη αφου η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατα.

Μου έκανε πολύ εντύπωση κ. Τσίπρα η αναφορά σας στον εθνικισμό. Και η κατηγορία ότι εθνικισμός υπάρχει στην δεξιά και πως μόνο εσείς πολεμήσατε στην εθνική αντίσταση. Όχι, στην εθνική αντγίσταση πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός. Είναι προσβολή να το λέτε ακόμα και σήμερα μετά την εθνική συμφιλίωση ότι πολέμησε μόνο η Αριστερά. Τι πράγματα είναι αυτά που λέτε στην αίθουσα μόνο για να χοιδέψετε το κομματικό σας ακροατήριο. Είναι ντροπή να τα λέτε. Δεν είχα σκοπό να κάνω τέτοιες ιστορικές αναφορές αν δεν ξύνατε εσείς αυτές τις πληγές

Μιλήσατε για εθνικισμό. Αναρωτιώμουν αν σε αυτά τα έδρανα ευθεία όπως βλέπω θυμάμαι ότι καθόταν ο κ. Καμμένος. Ο συνοδοιπόρος σας δεν ήταν εθνικιστής; Τότε δεν σας ενοχλούσε;

Πολλά άκουσα για κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα

Να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά:

Το δικαίωμα επέκτασης 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της ΄χωρας. Δεν αμφισβητείται δεν τίθεται υπο αίρεση

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο

Επίσης είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβένρηση τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Χωρίς να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει το δικαίωμα

Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία που είναι στα 6 μιλια στην θάλασσα και 10 στον αέρα

Γνωρίζετε ότι και επι ημερών σας υ-ήρχαν ναβτεξ της Τουρκίας που έγιναν με πραγματικά πυρά μεταξύ 12 και 6 μιλίων όπως και Ελληνικές

Να είστε πιο προσεκτικός όταν υιοθετείτε επιχειρηματα από μεταγραφές που έχετε πάρει από το ΠΑΣΟΚ

Η χώρα υπερασπίζετε την λκυριαρχ/ιά της. Εχει ΕΔ που είναι σε ετοιμότητα και έχει αποδείξει όποτε χρειάζετε την αποτρεπτική της ισχύ

Η δική μας κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία να προχωρήσει λελογισμένο αλλά τολμηρό πρόγραμμα ενίσχυσης Ενόπλων Δυνάμεων. Προέκυψε η ευκαρία για διμερή συμφωνία Γαλλία και προχωράμε σε αντικατα΄σταση Μιράζ με 18 νεά αεροσκάφη. Προχωράμε και λύνουμε και εκκρεμότητα του παρελθόντος με νέες 4 φρεγάτες

Θα έρθει η πρόταση του Υπ. Αμυνας για την επιλογή που πρέπει να γίνει. Εμείς υπογράψαμε την σύμβαση υποστήριξης για τα Μιραζ. Εμείς προχωράμε στην υπογραφή συμβάσεων για τορπίλες. Άλλη μια εκκρεμότητα που βρήκαμε από το παρλεθόν

Μην αφισβητείτε την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων και την βούληση της κυβέρνησης να τις ενισχύσει

Πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε και σε προσλήψεις στις ΕΔ. 15 χιλ στελέχη εντός της επόμενης 5ετίας.

Προχωράμε και στην αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας. Πρέπει να προσφέρει μια σειρά από βασικές δεξιότητες στα ελληνόπουλα. Αναμένω τις προτάσεις του ΥΠΕΘΑ

Η πρόταση δυσπιστίας όπως κατατέθηκε από τον κ Τσίπρα έδωσε ευκαιρία στην κυβέρνηση να μιλήσει για το συνολικό έργο/

Προφανώς η κυβέρνηση θα βγει πιο δυνατή.

Στηρίζουμε και στηρίζω τον κ. ΣταΪκούρα για την εξαιρετική δουλειά

Ομνως πρεπει να πω ότι για μια ακόμα φορά είστε εκτός τόπου και χρόνουκ. Τσίπρα

Η πρόταση θα καταψηφιστεί γιατί στηρίζετε σε ψέματα και οι εμπνευστές τους δεν άκουσα την καταγγελία Αριστοφάνη κατά δημαγωγού Κλέωνα: όπως ακριβώς συμβαίνει και το ξέρεις με τους ψαράδες χελιών. Δεν πιάνουν τίποτα γιατί η λίμνη ίσυχη αν όμως αναμοχλέυσουν και τα κάνουν όλα ανω κάτω τότε πιάνουν. Εστιο έμαθες καιθ εσύ να κερδίζει κάνοντας την πολή άνω κάτω.

protothema.gr