Μητσοτάκης: Όσες ΜΕΘ κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα Υγείας – Αν έφταιγε ο τουρισμός, θα είχαμε δει «έκρηξη» κρουσμάτων τον Αύγουστο
3 years, 5 months ago
6

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή – Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε το δεύτερο κύμα του ιού με πιο χαλαρά μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός – Εξήγησε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης αναγκάστηκαν να πάνε σε δεύτερο «lockdown»

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την έξαρση της πανδημίας. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρωθυπουργός, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μία σύντομη ανασκόπηση από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, προκειμένου, όπως είπε, να αποκασταθεί η αλήθεια και να μην ακούγονται δραματοποιημένες φήμες.

«Προκάλεσα την σημερινή συζήτηση, για να μπορέσουμε να κάνουμε νηφάλιο, ειλικρινή διάλογο για την κατάσταση που επικράτεί στην χώρα. Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τους πολίτες και προσδοκώ από όλους συμμετέχοντες να σεβαστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης» εξήγησε.

«Πιστεύω» συνέχισε, «ότι οι ιατροί μας, οι νοσηλευτές και οι συμπολίτες μας το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν, είναι έναν ακόμα ανούσιο καβγά. Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος περιστάσεων και θα μετατρέψουμε την διαδικασία σε γόνιμο διάλογο. Η κυβέρνηση θα πει αυτά που έχει κάνει, που πρόκειται να κάνει και θα κάνει ειλικρινή αυτοκριτική. Και η αντιπολίτευση θα μετέχει με προτάσεις».

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες κρίσιμες και η πολιτική ηγεσία, τα κόμματα και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Οσα έχουν μεσολαβήσει από το Μάρτιο εως σήμερα είναι γνωστά, όμως να κάνουμε μια επισκόπηση, για να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και να μην κυνηγούμε ανυπόστατες φήμες και δραματοποιημενες καταστάσεις που αποσκοπούν σε μικροπολιτικά οφέλη» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Η χώρα πέτυχε την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος και η κυβέρνηση ουδέποτε επιχείρησε να πιστωθεί την επιτυχία. Όταν καταφέραμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία το πρώτο κύμα, εγώ ο ίδιος είπα ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να επιτρέψουμε στον ιό να επιστρέψει».

«Το τι έγινε στο ΕΣΥ είναι γνωστό» υπογράμμισε. «Καταλαβαίνω ότι έχουμε δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η κυβέρνηση δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ακριβή τα στοιχεία και πως είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Είναι κουβέντα που δύσκολα παρακολουθουν οι πολίτες. Αντί να παραθέσω για μια ακόμα φορά όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα σχετικά με τις ΜΕΘ που έχουν δημιουργηθεί, θα αρκεστώ να διαβάσω αυτό που είπε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Κοτανίδου.

Την κυρία Κοτανίδου δεν την γνώριζα. Την γνώρισα στο πλαίσιο της επαφής μας με όλους τους εντατικολόγους. Σίγουρα γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Εϊπε: “Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι εντατικολόγοι είμαστε μικρή ομάδα που γνωρίζόμαστε μεταξύ μας. Τα τελευταία 30 χρόνια αυτό που ζητούμε από όλες τις κυβερνήσεις είναι αύξηση κρεβατιών και προσωπικού και για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης γίνονται βήματα που είναι άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας”».

«Εγώ δεν θα πω ότι είναι άριστα. Θα πω ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και συνεχίζεται η προσπάθεια. Επίσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Διαθέτει μηχανισμό ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με κάτι αντίστοιχο του παρελθόντος.

Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό Μέσο Ορο. Είμαστε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε ραπιντ τεστ. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο εως σήμερα. Γνωρίζεται ότι από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου λοκ νταουν. Γνωρίζουμε ότι ένα καθολικό πάγωμα τραυματίζει την κοινωνία και οικονομία. Επιβάλλεται οριζόντια αλλά δεν τραυματίζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Επρεπε λοιπόν να ισορροπίσουμε ανάμεσα σε παράλληλες αλλά και αντίθετες στόχους.
Προστασίας κοινωνίας και προστασία οικονομίας Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μποροέσουμε α τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο 2ο λοκ ντάουν. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαίκές χώρες. Σε μια ειλικρινή συζήτηση στην Σϋνοδο Κορυφής Οκτωβρίου είχα πει ότι υθπάρχει στοίχημα που δεν ξέρω αν θα το κερδίσουμε: έχουμε την δυνατότητα να περιορίσουμε έξαρση 2ου κύματος με μέτρα πιο χαλαρά; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα. Δεν μπροούμε να το κάνουμε.
Λυπάμαι που το λέω αλλά καμία χώρα δεν το κατάφερε. Ολοι προσπαθήσαμε να πάρουμε στοχυεμένα μέτρα αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναχετίσουμε την πανδημία και την εκθετική αύξηση . Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δραστικό μέτρο οριζόντιου λοκ νταουν όταν διαπιστώσαμε εκθετική αύξηση πανδημίας.
Δεν δύστασα να το κάνω λίγες ημέρες μετά την δρομολόγηση προηγπούμενου πακέτου καθώς τα στοιχεία που μου έθεσαν οι ειδικοί δεν επιδέχονταν άλλη ανάγνωση. Είδαμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων κυρίως στην Βόπρειο Ελλάδα. Ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε την χώρα. Επιλέξαμε την λύση οριζόντιου λο νταουν. Σε σχέη με αυτό του Μαρίου έχει 2 διαφορές: η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και κρατήσαμε δημοτικά σχολεία ανοικτά.