Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία ενεργοποιεί συνθήκη που «βάζει» τη Ρωσία στον πόλεμο
3 years, 9 months ago
6

Τη Συνθήκη της Τασκένδης, σύμφωνα με την οποία η επίθεση σε συμμαχικό κράτος εκλαμβάνεται ως επιθετική ενέργεια όλων των κρατών που έχουν συνυπογράψει, φέρεται να επικαλείται η κυβέρνηση της Αρμενίας, απευθυνόμενη στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη που υπεγράφη το 1992 μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες χώρες δεχθεί στρατιωτική επίθεση, θα ισοδυναμεί με επίθεση προς όλες τις συμμαχικές χώρες.

Η κατάρριψη του αρμενικού SU-25 από το τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία, στην πολεμική σύρραξη που έχει ξεσπάσει με το Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Ρώσοι διαθέτουν ρωσική βάση στην Αρμενία και έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Ο πιλότος του αρμενικού μαχητικού αναφέρεται ως νεκρός.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην ρίχνει «λάδι στη φωτιά», ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην περιοχή

Πηγή; protothema.gr