Ναβάλνι: Έφτασε στο Βερολίνο για να συνεχίσει τη θεραπεία του
3 years, 7 months ago
6

Στο αεροδρόμιο  Tegel του Βερολίνου έφτασε το πρωί του Σαββάτου το ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο, που μετέφερε τον Αλεξέι Ναβάλνι  από τη Σιβηρία, ώστε να συνεχίσει εκεί τη θεραπεία του.

Ο 44χρονος Ρώσος ακτιβιστής μεταφέρεται στο νοσοκομείο Charite της γερμανικής πρωτεύουσας, εκεί που τον περιμένουν μέλη της φιλανθρωπικής ομάδας, η οποία διοργάνωσε το ταξίδι «σωτηρίας».

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της πόλης Ομσκ της Σιβηρίας, λίγο πριν τις 8 το πρωί (τοπική ώρα).

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμούς, επιβεβαίωσε την αναχώρηση του πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν στο Twitter. Η πτήση για το Βερολίνο αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε ώρες, ενώ στο tweet της, η Γιαρμούς ανέφερε πως «το αεροσκάφος με τον Αλεξέι πέταξε για το Βερολίνο. Ευχαριστούμε πολύ όλους για την υποστήριξη. Η μάχη για τη ζωή του Αλεξέι μόλις ξεκίνησε και υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, ωστόσο έγινε, τουλάχιστον, το πρώτο βήμα».

Ο 44χρονος Ναβάλνι, που είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Ρώσου προέδρου, έγινε δεκτός σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Ομσκ την Πέμπτη. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι το τσάι που έπινε, είχε δηλητήριο – και ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την ασθένειά του και την καθυστέρηση στη μεταφορά του σε ένα κορυφαίο γερμανικό νοσοκομείο.

Όταν οι Γερμανοί ειδικοί έφτασαν για πρώτη φορά, μαζί με το αεροπλάνο, που είναι εξοπλισμένο με προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό, την Παρασκευή το πρωί, κατόπιν παραγγελίας της οικογένειάς του, οι γιατροί του Ναβάλνι στο Ομσκ δήλωσαν ότι ήταν πολύ ασταθής για να μετακινηθεί.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι κατήγγειλαν ως τέχνασμα από τις αρχές τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, έως ότου να εξαφανιστεί κάθε ίχνος δηλητηρίου από τον οργανισμό του. Τελικά, οι αντιδράσεις και οι πιέσεις που άσκησε η φιλανθρωπική ομάδα, η οποιά οργάνωσε την αποστολή του αεροσκάφους, είχαν σαν συνέπεια οι Γερμανοί γιατροί να εξετάσουν τον Ναβάλνι και να… εκθέσουν τους Ρώσους, αποκαλύπτοντας πως είναι σε θέση να ταξιδέψει.

Ακολούθησε η παραδοχή του αναπληρωτή επικεφαλής γιατρού του νοσοκομείου του Ομσκ πως ο 44χρονος μπορεί να μεταφερθεί στο Βερολίνο, καθώς η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί και πως οι γιατροί «δεν έχουν πρόβλημα» για την υλοποίηση του ταξιδιού, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι συγγενείς του είναι εκείνοι που πρέπει να πάρουν το ρίσκο και την τελική απόφαση.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνήθηκε κάθε κατηγορία πως δεν επέτρεψε την μεταφορά του Ναβάλνι, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι ήταν καθαρά ιατρική απόφαση.

Πηγή: protothema.gr