Νέα στοιχεία για τον ψευτογιατρό – Εξαπάτησε άλλους τρεις ασθενείς
1 year, 1 month ago
6

Για τρεις ακόμη περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών κατηγορούνται ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής και ο 72χρονος συνεργός γιατρός του που φέρoνται να έπειθαν πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας να διακόψουν τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολουθούσαν και να εφαρμόσουν μία δήθεν αποτελεσματική θεραπεία με υποτιθέμενα πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Τη δράση τους είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιανουάριο η Δίωξη Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με την Εισαγγελία Πρωτοδικών να απαγγέλει δίωξη σε βάρος τους για βαρύτατα κακουργήματα, μεταξύ αυτών, εκτός από απάτη ύψους άνω των 900.000 ευρώ, και για ανθρωποκτονία με δόλο, κατά συρροή, καθώς ανάμεσα στα 15 θύματά τους που περιλαμβάνονταν – τότε – στη δικογραφία, πέντε εξ αυτών κατέληξαν συνέπεια της ασθένειάς τους.

Δύο νέοι θάνατοι

Παράλληλα με τη διαβίβαση της δικογραφίας σε τακτικό ανακριτή και κατόπιν εισαγγελικής διάταξης δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 66χρονου Έλληνα φυσιοθεραπευτή (ο συνεργός γιατρός είναι υπήκοος Γερμανίας και φέρεται να έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής). Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης τρία ακόμη θύματα ή συγγενείς αυτών τον αναγνώρισαν, καταφεύγοντας στις αστυνομικές Αρχές όπου τον κατήγγειλαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από τις τρεις νέες περιπτώσεις απάτης οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν περιουσιακό όφελος ύψους 215.000 ευρώ. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δύο εκ των παραπάνω ασθενών που έπεσαν στην «παγίδα» τους έχασαν τη ζωή τους.

Η δράση τους και ο τιμοκατάλογος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Οι δύο κατηγορούμενοι, όπως είχε γίνει γνωστό στη διάρκεια παρουσίας της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ., έκαναν επίκληση σε διάσημα πρόσωπα από το διεθνές καλλιτεχνικό, πολιτικό και αθλητικό στερέωμα που δήθεν χρησιμοποίησαν, με θεαματικά αποτελέσματα, την προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η δράση τους φαίνεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009, ενώ επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στην προσπάθειά τους δε, να γίνουν πειστικοί έφθαναν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι επειδή η συγκεκριμένη θεραπεία ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών.

Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, συνήθως, σε προχωρημένο στάδιο, και άλλες νευρολογικής φύσεως παθήσεις, φαίνεται πως πείστηκαν να υποβληθούν σ’ αυτή τη θεραπεία, διακόπτοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούσαν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι η διακοπή αυτή συνέδραμε στο να επισπευσθεί η επέλευση του θανάτου του ασθενούς.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι ενέσεις που αναλάμβανε να κάνει ο φυσιοθεραπευτής ήταν φιαλίδια με αμινοξέα ενώ οι υποτιθέμενες ενέσεις βλαστοκυττάρων φαίνεται πως ήταν αμπούλες… γλυκόζης. Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των παθόντων, τα φιαλίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ οι ενέσεις με τα δήθεν βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανά δόση.

Οι αστυνομικές έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία του αδελφού ενός ασθενούς, που κατέληξε τον Νοέμβριο του 2020 στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ