Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Κροάτη πρόεδρο – Ο Μιχάλης Κατσουρής «πέθανε γιατί αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες»
8 months, 9 days ago
6

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή και τους φυλακισμένους χούλιγκαν προχώρησε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Ο Μιλάνοβιτς είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως ο άτυχος φίλος της ΑΕΚ ευθύνεται για την απώλεια της ζωής του, ενώ κατηγόρησε τις ελληνικές Αρχές για τις συνθήκες κράτησης των Κροατών φιλάθλων στις φυλακές.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι Κροάτες χούλιγκαν αντιμετωπίζουν «προβλήματα διαβίωσης» στις ελληνικές φυλακές, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η κατάσταση αυτή είναι «ένα σοβαρό ζήτημα», τονίζοντας ότι τα άτομα αυτά, παρά την εμπλοκή τους σε βίαιες συμπεριφορές, είναι Κροάτες πολίτες και «η ευημερία τους είναι θέμα εθνικής σημασίας».

Ακολούθως, ο Μιλάνοβιτς επικαλέστηκε δήθεν πληροφορίες που έλαβε από πηγές που συνδέονται στενά με τους κρατούμενους, σύμφωνα με τις οποίες το πόσιμο νερό δεν είναι διαθέσιμο στις ελληνικές φυλακές και «ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε αυτό είναι η αγορά του. Το έργο αυτό καθίσταται δύσκολο λόγω της περιορισμένης πρόσβασης των κρατουμένων σε χρήματα».

Πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης, ο Μιλάνοβιτς αναφέρθηκε και στον χειρισμό της κατάστασης από τις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας ότι «επτά Κροάτες πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έξω από την OPAP Arena, ωστόσο κανένας Έλληνας δεν συνελήφθη».

Η προκλητική του στάση, πάντως, έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν μίλησε για «την απώλεια ζωής ενός Έλληνα (του Μιχάλη Κατσουρή), ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε την ιατρική βοήθεια από φόβο μήπως καταλήξει στη φυλακή».

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του να αναλάβει περαιτέρω δράση για να βοηθήσει τους κρατούμενους χούλιγκαν, προτρέποντάς τη να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και να διασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείρισή τους κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.