Νετανιάχου: Θα εμποδίσω τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους – Πόλεμος μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς
1 month, 16 days ago
6

Την δική του πολιτική επιβίωση με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και ενός παλαιστινιακού κράτους συνέδεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σχολίασε τις αναφορές του NBC ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα παλαιστινιακό κράτος «την επόμενη ημέρα της θητείας του». Μια τέτοια ημέρα, είπε, θα ήταν αυτή που θα περιλάμβανε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, την οποία είναι αποφασισμένος να εμποδίσει.

Πρόσθεσε δε οι περισσότεροι Ισραηλινοί πολίτες είναι αντίθετοι στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Έτσι, έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της αυτοδιοίκησης [των Παλαιστινίων]. Και λοιπόν; Λέω αυτή την αλήθεια στους Αμερικανούς φίλους μας και σταμάτησα επίσης την προσπάθεια να μας επιβάλουν μια πραγματικότητα που θα έβλαπτε την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε.

Η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους δεν αφορά «την έλλειψη ενός κράτους, αλλά την ύπαρξη ενός κράτους – ενός εβραϊκού κράτους», είπε ο Νετανιάχου που επανέλαβε ότι κάθε έδαφος που εγκαταλείπεται από το Ισραήλ, οδηγεί σε τρομοκρατία στο Ισραήλ. Με οποιαδήποτε πιθανή ρύθμιση, λέει, «το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας σε όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη».

Σχετικά με το μέλλον της Γάζας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι θα ήταν ευτυχής αν βρίσκονταν άνθρωποι από τη Γάζα για να διευθύνουν τις πολιτικές υποθέσεις στη Λωρίδα. Αυτό όμως θα είναι απίθανο να συμβεί μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς, επειδή, όπως εξήγησε, οι πιθανοί εναλλακτικοί θα φοβούνται «ότι θα δεχτούν μια σφαίρα στο κεφάλι» από τη Χαμάς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και δείχνοντας τη φωτογραφία ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε, ο Νετανιάχου τόνισε πως ο θάνατός του –όπως και άλλων στρατιωτών– δεν θα είναι μάταιος, δεσμευόμενος ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα μέχρι τη νίκη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την επιτύχουμε», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο πόλεμος κατά της Χαμάς, όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, «συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχουμε θέσει». Η νίκη θα πάρει μήνες «αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την πετύχουμε». Παράλληλα, απέρριψε την ιδέα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει, μια ιδέα που υποστήριξε ότι διακινείται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. «Στοχεύουμε στην πλήρη νίκη – όχι μόνο για να χτυπήσουμε τη Χαμάς, όχι μόνο για να βλάψουμε τη Χαμάς, όχι για έναν ακόμη γύρο με τη Χαμάς. Μια ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς».

Σε ό,τι αφορά τη μαχητική ικανότητα της Χαμάς, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έχει διαλύσει σχεδόν τα 2/3 της στρατιωτικής δύναμης της παλαιστινιακής οργάνωσης. «Υπάρχουν δύο σκέλη στην στρατιωτική επιχείρηση: Το πρώτο είναι η διάλυση των ταγμάτων της Χαμάς», είπε και ισχυρίστηκε ότι «μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί 16 ή 17 από τα 24 τάγματα». «Ακολουθεί το σκέλος της εκκαθάρισης της περιοχής (από τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς). Το πρώτο σκέλος είναι πιο σύντομο, το δεύτερο διαρκεί περισσότερο», συνέχισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ερωτήθηκε ακόμη γιατί το Ισραήλ αρκείται σε επιθέσεις στους «αντιπροσώπους» του Ιράν αντί να επιτίθεται απευθείας στο Ιράν. Ο Νετανιάχου απάντησε ότι αυτό κάνει το Ισραήλ: «Ποιος λέει ότι δεν επιτιθέμεθα στο Ιράν;»

Παραδέχτηκε, τέλος, ότι το Ισραήλ επιτρέπει μόνο την απόλυτα ελάχιστη ποσότητα που είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Αυτό απαιτείται για να μπορέσει το Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά στη Γάζα.