Νικόλαος Μακρόπουλος: Ο Mr «Ευρώπη Ασφαλιστική» που… νοστάλγησε το Μπάντεν-Μπάντεν και την Aston Martin του
3 years, 4 months ago
6

Ο Σαλβαντόρ Νταλί είχε πει κάποτε ότι «υπάρχουν μέρες που νομίζω ότι θα πεθάνω από υπερβολική δόση αυταρέσκειας» και μια τέτοια μέρα έζησε πριν από λίγα 24ωρα ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ισχυρός ανήρ της εταιρίας «Ευρώπη Ασφαλιστική» και αντιδήμαρχος του Κώστα Μπακογιάννη.

Ήταν Κυριακή μεσημέρι όταν εμπνεύστηκε την περίφημη πλέον ανάρτηση που ανέβασε στη προσωπική σελίδα που διατηρεί στο Facebook γράφοντας: «Νοσταλγώ το ωραίο μου σπίτι στο Baden-Baden που λογω πανδημίας δεν μπορώ να πάω. Μα πιο πολύ νοσταλγώ την αγαπημένη μου Aston Martin. Ελπίζω τα Χριστούγεννα να καταφέρω να βρεθώ εκεί και φυσικά να ταξιδέψω λίγες ώρες με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο στην απερίγραπτη γαλήνη του Black Forest».

Δεν απόρησαν…

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Νικόλαο Μακρόπουλο, δεν απόρησαν καθόλου με τη συγκεκριμένη ανάρτηση, η οποία είναι ίδιον της προσωπικής του αισθητικής.

Σε όλα τα συμβούλια του Δήμου Αθηναίων η εμφάνισή του με ποσέτ και άψογο dress code με sur measure κουστούμια, φώναζε από μακριά την αίσθηση του καλού γούστου που διέπει εδώ και δεκαετίες τον ισχυρό άνδρα της «Ευρώπη Ασφαλιστική».

Μόνο που η συγκεκριμένη ανάρτηση για βόλτες στο Black Forest με την αντίκα Aston Martin, η στεναχώρια που δεν μπορεί να πάει στο Baden-Baden και πιθανότατα η ζεστή σοκολάτα που θα απολάμβανε μπροστά στο τζάκι της κατοικίας του, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Κάτι μάλλον αναμενόμενο τη στιγμή που καθημερινά μετράμε νεκρούς από τον κορωνοϊό, οι εντατικές έχουν φουλάρει και μητέρες έχουν τα παιδιά τους να διαβάζουν έξω από σούπερ μάρκετ επειδή δεν έχουν internet στο σπίτι τους. Οι αντιδράσεις και τα επικριτικά σχόλια που ξέσπασαν στα social media ήταν τέτοιες που ο κατά γενική ομολογία πανέξυπνος επιχειρηματίας και αντιδήμαρχος στον Δήμο της Αθήνας, αναγκάστηκε να την κατεβάσει άρον-άρον – κατά το Μπάντεν-Μπάντεν! Το Twitter πρωτοστάτησε στο «γλέντι» με το διάσημο γερμανικό θέρετρο που ανήκει στο ομοσπονδιακό κράτος της Βάδης-Βυρτεμβέργης και βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Μέλανος Δρυμού.

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές αναρτήσεις ήταν αυτή του χρήστη με το όνομα Κυρά Φώτω: «Λοιπόν, πάω στο Baden Baden να πάρω τσουρέκι και καφέ. Διπλό. Οκ, στη Γιούλα εδώ από κάτω πάω, αλλά θα της πω να το πει το μαγαζί Baden και θα πω το ίδιο και στο φούρνο δίπλα». Στο update που έκανε λίγο αργότερα έγραψε: «Έριξε μια βροχούλα στο Baden Baden, όχι πολύ ίσα που μύρισε το Park Forest».

Προς το παρόν η Aston Martin DB 5 του 1965 -η τιμή της οποίας ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο ευρώ- περιμένει γυαλισμένη και καλά σκεπασμένη τον ιδιοκτήτη της να τη βάλει μπρος και να χαθούν αμφότεροι μέσα στο Black Forest απολαμβάνοντας τις διαδρομές.

Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα

Η επιχειρηματική διαδρομή του επιχειρηματία στον χώρο των ασφαλειών ξεκίνησε από το Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη σπούδασε στην Αγγλία αρχικά στο London Academy και εν συνεχεία στο πανεπιστήμιο του Leeds,πριν αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για την Ελλάδα.

Η συνεργασία του με τον αείμνηστο Γ. Πλυτά άνοιξε αρκετές πόρτες στον φιλοδοξο τότε νεαρό που λίγο μετά τα σαράντα του ίδρυσε το ασφαλιστικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει η «Ευρώπη Ασφαλιστική», στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μπήκε με μειοψηφικό πακέτο το 1998 η Εθνική Ασφαλιστική. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για το 2019, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου ανήλθαν 700 χιλ.ευρώ και σε 498 χιλ.ευρώ μετά από φόρους, έναντι 247 χιλ. ευρώ προ φόρων και 342 χιλ.ευρώ μετά από φόρους το 2018. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για τη χρήση του 2019 ανήλθε στα 10,02 εκατ.ευρώ, αυξημένη κατά 4,88% σε σχέση με τη χρήση του 2018.

aston martin
H Aston Μartin DB 5, του 1965

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου και της Εταιρείας στο τέλος του 2019 ανήλθαν στα 10,307 εκατ.ευρώ και 10,201 εκατ.ευρώ αντίστοιχα, ενώ το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου και της Εταιρείας ανήλθε σε 23,1 εκατ. και 23 εκατ.ευρώ αντίστοιχα.

Οχτώ χρόνια πριν έστησε τη ΝΙΜΑ Μεσίτες Ασφαλειών και Αντασφαλειών Α.Ε. (η πρώτη εταιρία που αναγνωρίσθηκε στην Ελλάδα ως εξουσιοδοτημένος ανταποκριτής του διεθνούς φήμης Ασφαλιστικού Οργανισμού των LLOYD’S OF LONDON για non marine ασφαλίσεις) και ΝΙΜΑ Ασφαλιστικές Υπηρεσίες Α.Ε. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι ιδιαίτερα καλός παίχτης και στο Χρηματιστήριο ενώ ως λάτρης της καλής ζωής ο επιχειρηματίας-αντιδήμαρχος ταξιδεύει συχνά σε glam προορισμούς.

Τα πάρτι του θεωρούνται must στους κοσμικούς κύκλους και σε ένα από αυτά το οποίο έδωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2016 έκλεισε όλο το Tudor Hall στο King George με καλεσμένους ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και της πολιτικής, οι οποίοι απόλαυσαν εκλεκτές σαμπάνιες σε συνδυασμό με λεπτές γεύσεις.

Είναι παντρεμένος για δεύτερη φορά στην ζωή του με την Καθλίν Βάγκνερ η οποία του χάρισε μια κόρη, τη Λαβίνια, που διαπρέπει στην ιππασία, ενώ από τον πρώτο του γάμο με την Εύα Γ. Πλυτά έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Μαρία.

Τα καλοκαίρια αποδρά σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο με τη θαλαμηγό του και τον χειμώνα τιμάει τη μκρή γερμανική κωμόπολη που τον έβαλε σε μπελάδες: Το Μπάντεν-Μπάντεν. Αυτήν που ανυπομονεί να επισκεφτεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ώστε να βάλει μπροστά και την Aston Martin κάποια στιγμή, να μη του μείνει και από μπαταρία, γιατί άντε να τρέχει να βρει συνεργείο μες τον χειμώνα!

newmoney.gr