Νίκος Δένδιας: Ετσι έγινε η συμφωνία με την Αίγυπτο – Αποκαλύψεις και παρασκήνιο
3 years, 8 months ago
6

Ούτε ο ίδιος δεν το περίμενε οτι θα ολοκληρωθεί τόσο σύντομα η συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο Νίκος Δένδιας αποκαλύπτει οτι την προηγούμενη μέρα έγιναν τέσσερις συνομιλίες με τον υπουργό εξωτερικών της Αιγύπτου. Η τμηματική οριοθέτηση επιλέγει σύμφωνα με τον Υπουργό καθώς αυτή την στιγμή εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ αφήνει παράθυρο αλλαγών στο μέλλον.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι προιόν μεγάλης προεργασίας. Από το 2005 γίνονται συζητήσεις και καταλήξαμε εχθές. Είναι μια συμφωνία που έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για μελλοντικές συζητήσεις με την Λιβύη, την Κύπρος και με την Τουρκία. Είναι μια συμφωνία που χρειάζεται μια περίπλοκη επιστημονική ανάγνωση, αλλά είναι και μια συμφωνία που πλήρως εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή για συνομιλίες με την Τουρκία αλλά στα πλαίσια και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι σε αυθαίρετες διεκδικήσεις. Η σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας δείχνει οτι η συμφωνία που κάναμε είναι καλή αλλίως θα μας έστελναν συγχαρητήρια ή θα μας ζητούσαν να κάνουμε την ίδια συμφωνία που κάναμε με την Αίγυπτο και μαζί τους, τόνισε ο Υπουργός.

Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, για το μοναδικό ανοιχτό θέμα που δεν είναι άλλο από την υφαλοκρυπίδα. Η ανεξήγητη οργή της Τουρκίας για μια καθαρή και νόμιμη συμφωνία με μια άλλη χώρα επί της βάσης του Διεθνούς Δικαίου και στα πλαίσια των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αποτελεί έκπληξη για την ελληνική πλευρά.

Το Ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει άμεσα την συμφωνία, ενώ η Αίγυπτος καθώς είναι σε διαδικασία εκλογών ίσως χρειαστεί μέχρι και 2 μήνες. Αφού επικυρωθεί από τα δύο κοινοβουλια η απόφαση θα αναρτηθεί και στα Ηνωμένα Έθνη.

Δείτε στο βίντεο όσα ανέφερε ο ΥπΕξ Νίκος Δένδιας.

Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου

#Live στην εκπομπή #NewsRoom στον #ΣΚΑΙ

Posted by Νίκος Δένδιας on Friday, 7 August 2020

Πηγή: newsone.gr