Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στον Αντώνη Σρόιτερ: Από τον Παναθηναϊκό μέχρι το τσιγάρο – Δείτε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη
3 years, 4 months ago
6

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε την Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ και ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ “Tik Talk” στον Alpha, για αρκετά ενδιαφέροντα θέματα.

Απάντησε για το εάν θα κατέβαινε στην πολιτική, εξέφρασε την άποψή του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για το γεγονός πως υπήρξε αντιμνημονιακός και μάλιστα στις κρίσιμες εκλογές του 2015 είχε ψηφίσει τον Πάνο τον Καμμένο!

Φυσικά μίλησε για τον Παναθηναϊκό, για το γεγονός ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν δυο ενδιαφέρουσες προτάσεις για την πώληση των μετοχών της ομάδας μπάσκετ, αλλά και για τις ένδοξες στιγμές που έχει προσφέρει η οικογένειά του στην ομάδα και στον σύλλογο γενικότερα. Απάντησε για την σχέση του με το τσιγάρο, τη γυμναστική και τη μουσική και φυσικά για τη σχέση λατρείας με τον αειμνηστο πατέρα του. Στη συνέντευξη μίλησε και για τον χώρο του φαρμάκου αλλά και για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Βεβαίως και φοβάμαι. Θα ήμουν κουτός να μην φοβάμαι» απάντησε στην ερώτηση εάν φοβάται τον κορωνοϊό και επισήμανε για τους αρνητές και συνωμοσιολόγους«ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Εδώ υπάρχουν κινήματα που λένε μην εμβολιάζεις τα παιδιά σου και ξαφνικά έχουμε δει ασθένειες οι οποίες είχαν εξαφανιστεί για δεκαετίες, να επανέρχονται. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα εμβόλιο, θα εμβολιαστούμε όλοι και θα μπορέσει να εξαφανιστεί, όπως εξαφανίστηκαν και άλλες ασθένειες στο παρελθόν».

Ο κ. Γιαννακόπουλος αποκαλυψε ότι υπήρξε αντιμνημονιακός και ότι στις εκλογές του 2015 πιστεψε και ψηφισε τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος όμως όπως χαρακτηριστικά είπε αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων: «Δεν ντρέπομαι να σας πω ότι τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια, τις τελευταίες εκλογές δεν είχα ψηφίσει. Η μοναδική φορά που ψήφισα ήταν το 2015, γιατί υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος οτιδήποτε είχε εξαγγείλει με έβρισκε απόλυτα σύμφωνο, αυτός ήταν ο Πάνος ο Καμμένος που δυστυχώς αποδείχθηκε πως ήταν πολύ κατώτερος των περιστάσεων και από αυτά που περιμέναμε».

Ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Ο Τσίπρας είναι ένας χαρισματικός ηγέτης ο οποίος ήταν εντελώς μόνος του. Δυστυχώς ο περίγυρός του δεν ήταν τέτοιος που να τον αφήσουν να παράξει ένα έργο. Από την άλλη ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πάρα πολύ δυνατά στελέχη δίπλα του, ειδικότερα οι στενοί του συνεργάτες είναι εξαίρετοι. Ο ίδιος έχει επιλέξει ένα μοντέλο διακυβέρνησης του επιτελικού κράτους το οποίο θεωρώ ότι μόνο έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει και να διορθώσει κάποια πράγματα. Βέβαια ο λογαριασμός είναι πάντα στο τέλος, αλλά πιστεύω ότι μέχρι τώρα τα έχει πάει πάρα πάρα πολύ καλά».

Θα κατέβαινε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στον πολιτικο στίβο; «Έχει περάσει πάρα πολλές φορές, απλά οι δικές μου οι απόψεις είναι τέτοιες που θα με είχαν φάει προτού καν ανακοινώσω ότι κάνω κόμμα».

sroiter-giannakopoulos

Κεφάλαιο Παναθηναικος

Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Γιαννακόπουλος, αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του από τα διοικητικά του Παναθηναικού και όπως είπε ένας μεγάλος κύκλος εκλεισε:

«Οι κύκλοι στη ζωή είναι για να ανοίγουνε και να κλείνουνε. Όντως από παιδάκι πήγαινα στο γήπεδο, με έπαιρνε και ο πατέρας μου και ο θείος μου, πηγαίναμε και βλέπαμε τον Παναθηναϊκό από μικρός, Παναθηναϊκός άρρωστος από μικρό παιδί, όταν αποφάσισε ο πατέρας μου και ο θείος μου να σταματήσουνε, ήταν υποχρέωσή μου να ασχοληθώ και εγώ με τον Παναθηναϊκό, ασχολήθηκα οκτώ χρόνια ήμουν πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ομάδας. Θεωρώ ότι ήταν κάποια πολύ ωραία χρόνια, ζήσαμε πάρα πολύ ωραίες στιγμές, συγκινήσεις πάρα πολύ έντονες, αλλά είναι κάτι το οποίο το είχα ανακοινώσει και από πέρσι ότι αυτό το πράγμα πρέπει να κλείσει»

Ενώ για το τι ήταν αυτό που τον έκανε να πάρει την αποφάση απάντησε: «Πάνω από όλα το γεγονός ότι στον Παναθηναϊκό ένιωθα μόνος. Το να βάζεις αυτή τη στιγμή, σε τέτοιες εποχές 8, 10, 12 εκατ. το χρόνο, είναι κάτι το οποίο είναι δύσκολο, είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως μπορεί να μην μπορούσα κιόλας να βάζω αυτά τα χρήματα με τέτοια ευκολία σε αυτές τις εποχές και ήταν μία απόφαση που είπα ότι έτσι και δεν μπορέσει να έρθει και άλλος κόσμος δίπλα, δεν μπορέσει ο Παναθηναϊκός να χτίσει μία δική του πολιτεία, ένα δικό του γήπεδο ώστε να μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, αυτόνομος, αυτοδύναμος, θα πρέπει και εγώ κάποια στιγμή να αποχωρήσω.

Ήταν περισσότερο ότι ένιωθα μόνος, πολεμούσα με όλους. Με την Ευρωλίγκα, με τη διαιτησία, με τον Ολυμπιακό, με τον κόσμο, με όλα μόνος μου και ένιωθα ότι δεν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον και λέω εντάξει, κάποια στιγμή πρέπει αυτό το πράγμα να το σταματήσω».

Για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου και την αναζήτηση επένδυτών ο κ. Γιαννακόπουλος αποκάλυψε οτι γίνονται συζητήσεις: «Γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις, άλλες είναι σοβαρές, άλλες δεν είναι σοβαρές, έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε ποιες είναι οι σοβαρές, υπάρχουν ένα-δύο οι οποίες πιστεύω πως μπορεί και να προχωρήσουν. Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες και σε ονόματα, αλλά πιστεύω ενδεχομένως να έχουμε και κάποια αλλαγή ίσως μέσα στο 2020, μέσα στο 2021».

Ο κ. Γιανακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μελλον να ασχοληθεί και πάλι με τον Παναθηναϊκό. «Εντάξει στα 45 μου έχω μάθει από τη ζωή πως πότε δεν πρέπει να λες ποτέ για τίποτα. Αλλά αυτή τη στιγμή και όσο μπορώ να προδικάσω το μέλλον, δεν είναι κάτι το όποιο είναι μέσα στις σκέψεις μου».

Η σχέση του με τον πατέρα του Παύλο

Έχουν περάσει δυο χρόνια από το θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου κι όμως ο Δημήτρης τον μνημονεύει κάθε ημέρα και θα συνεχίσει να το κάνει.

Ερωτώμενος για τη σχέση του με τον πατέρα του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απάντησε: «Η σχέση με τον πατέρα μου ήταν μία σχέση λατρείας και από τις δύο πλευρές μέχρι την τελευταία μέρα που “έφυγε”. Ήταν μια σχέση λατρείας, είναι το είδωλό μου».

Όσο για τη συμβουλή του Παύλου που ακολουθεί είναι: «Να ακούς τον κόσμο, να λες πάντα την αλήθεια» γιατί μπορεί λέει να στεναχωρήσεις έναν άνθρωπο στην αρχή, αλλά θα ξέρεις ότι μετά που θα το σκεφτεί θα πει ότι αυτός ο άνθρωπος πάντα θα μου πει την αλήθεια και αυτό το έχω κρατήσει μέχρι σήμερα. Μπορεί να λέω πράγματα στα οποία δεν είμαι αρεστός, αλλά πάντα λέω την αλήθεια».

Τσιγάρο και γρήγορα αυτοκίνητα

Η πρώτη φορά που έβαλε στο στόμα του τσιγάρο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν σε ηλικία 13 ετών. Έκτοτε η αίσθηση του καπνού και η γεύση της νικοτίνης τον συντροφεύουν καθημερινά.

«Ναι καπνίζω πολύ, είναι κάτι το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ» θα πει και θα προσθέσει: «Να σας πω τη θεωρία μου ότι ο αντικαπνιστικός αγώνας και ότι κάνει κακό στην υγεία, έχει ξεκινήσει από τις εκλογές στην Αμερική όταν ο Μπους δεν πήρε αυτά που έπρεπε ότι από τη Φίλιπ Μόρις; Μπορώ να το αναπτύξω. Για μένα δεν θεωρώ ότι το τσιγάρο κάνει κακό».

Κι όμως ο Παύλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αντικαπνιστές: «Ο πιο φανατικός αντικαπνιστής. Θυμάμαι ο πατέρας μου πάντα πήγαινε στο γραφείο πρώτος από όλους. Κάθε πρωί έβρισκα ένα αυτοκόλλητο «απαγορεύεται το κάπνισμα» έξω από το γραφείο μου. Το κατέβαζα εγώ, κάθε πρωί το κατέβαζα και το επόμενο πρωί ήταν πάλι στη θέση του».

Σε ηλικία 18 ετών κάπνισε πρώτη φορά μέσα στο σπίτι και οι αντιδράσεις ήταν λιγάκι εκρηκτικές. Και όπως αποκάλυψε αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο τσακώνονταν με τον πατέρα του.

Δεν είναι λίγα τα insta stories στον λογαριασμό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου όπου οι ακόλουθοί του τον βλέπουν να οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα. Όπως αποκάλυψε η αγάπη του για τα γρήγορα αυτοκίνητα είναι αρκετά μεγάλη. «Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι το πάθος μου. Μου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα. Τρέχω στα επιτρεπτά όρια», απάντησε με σαρδόνιο χαμόγελο όταν ρωτήθηκε για το εαν τρέχει, ενώ αποκαλυψε ότι στη Γερμανία τρέχουν και έχει δει! Με 350 και 370 χιλιομετρα.

Όσον το τι αφορά το περίφημο DPG7000 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι είναι τα αρχικά του ονόματός του “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ” και το 7000: «Δεν σημαίνει κάτι. Σας λέω είναι πάλι στα πλαίσια της λατρείας για τον πατέρα μου. Κάποια στιγμή έτυχε να έχει ένα-δύο αυτοκίνητα με πινακίδες 7000 και θέλοντας πάντα να του μοιάσω, έτυχε και εγώ σε όλα μου τα αυτοκίνητα να έχω επιλέξει να βάλω αυτή τη πινακίδα».

Η ενασχόλησή του με τα media: Είμαι «ειδησάκιας»

«Μου αρέσουν αν και θα πω πως ούτε σχολή δημοσιογραφίας έχω τελειώσει, ούτε δημοσιογράφος είμαι, το αντικείμενο δεν το ξέρω καλά. Είναι περισσότερο επιτελική η θέση μου εκεί πέρα. Δεν ασχολούμαι πολύ, τα νούμερα κοιτάω. Κάποια στιγμή είχα δει ότι υπάρχει ένα κενό στο χώρο του διαδικτύου και έτσι έκανα την προσπάθεια μου εκεί» θα πει για την ενασχόλησή του με τα media ενώ θα επισημάνει ότι αυτό που του αρέσει είναι: «Ότι μαθαίνεις ειδήσεις πρώτος, είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι καμιά φορά μπορείς και μαθαίνεις τα πράγματα πώς είναι, παρά με το πώς τα παρουσιάζουν. Γιατί πολλές φορές δεν παρουσιάζονται τα πράγματα όπως θα έπρεπε ή όπως είναι η πραγματικότητα. Θα κάνω μία γύρα από όλα τα μεγάλα και σοβαρά sites το πρωί, θα δω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και θα προσπαθήσω και εγώ να καταλάβω το τι γίνεται στο γίγνεσθαι της χώρας».

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποκάλυψε επίσης ότι δεν ασχολείται με το περιεχόμενο των Μέσων Ενημέρωσης που κατέχει και παρόλο που έχει δεχθεί τηλεφωνήματα για ειδήσεις που γράφτηκαν στα Μέσα του, όταν του ζήτησαν να κατέβει είδηση εκείνος απάντησε ότι δεν ασχολείται. «Δεν ανακατεύομαι και προκαλώ πραγματικά οποιονδήποτε έχει συνεργαστεί μαζί μου, να βγει να πει ότι έχω ασχοληθεί έστω και μια φορά στο να σηκώσω ένα τηλέφωνο. Δεν το έχω κάνει ποτέ μου» είπε χαρακτηριστικά.

Από τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία«Ο χώρος της φαρμακοβιομηχανίας δεν είναι κάτι το οποίο ούτε κάτω από το φως της δημοσιότητας είναι, ούτε μαθαίνει ο κόσμος τι γίνεται. Δυστυχώς όμως, λόγω των ετών της κρίσεως, έχουνε βάλει διάφορες κυβερνήσεις πάρα πολλά μέτρα που αυτή τη στιγμή αντί να δημιουργούμε, πηγαίνουμε στο γραφείο να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα που βάζουν οι κυβερνήσεις.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολη δεκαετία. Κυβερνήσεις πήρανε όλα τα αντίμετρα τα οποία υπήρχαν στην Ευρώπη, τα πετάξανε αν μου επιτρέπεται η έκφραση σε μία κατσαρόλα μέσα και μας τα σερβίρανε. Τώρα τελευταία έχουν καταλάβει την ανάγκη του να υπάρχει εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, αλλά στην ερώτησή σας για το αν η πανδημία έχει παίξει κάποιο ρόλο, δεν έχει παίξει κανένα ρόλο. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα της φαρμακοβιομηχανίας, μας έχουνε βάλει clawback, μας έχουν βάλει rebate αυτή τη στιγμή έχουμε το κράτος ως μεγαλομέτοχο της εταιρείας μας.

Από το 100% το 55 – 60% γυρίζει στο κράτος μέσα από τα αντίμετρα τα οποία σας είπα. Και αν κάποιος προσθέσει και την εφορία φτάνουμε να δίνουμε το 90% της κερδοφορίας πίσω στο κράτος. Ανέφερα και νωρίτερα έχουμε υποστεί μειώσεις τιμών αλλεπάλληλες όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά τα αντίμετρα, η χρονιά ρεκόρ της «ΒΙΑΝΕΞ» ήταν το 2009 όπου είχαμε φτάσει να έχουμε 380 εκατομμύρια ευρώ πωλήσεις, το 2017-18 ήταν η χειρότερη χρονιά είχαμε φτάσει το 212 εκατ., φέτος το 2019 κλείσαμε με 303 εκατομμύρια και ελπίζω πως, όπως όλα δείχνουν, το 2020 θα είμαστε πρώτη ελληνική εταιρεία που θα σπάσει το φράγμα των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα είμαστε πραγματικά απόλυτα ικανοποιημένοι και πιστεύουμε ότι τα καλύτερα έρχονται». 

Όσον αφορά τα φάρμακα στην Ελλάδα ο κ. Γιαννακόπουλος επισήμανε: «Υπάρχει διατίμηση στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε το μέσο όρο των φθηνότερων τιμών, δύο από την Ευρώπη και μία από την Ευρωζώνη. Άρα η απάντηση είναι ότι έχουμε τα τρίτα πιο φθηνά φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Και να σας ολοκληρώσω και αυτό αποδεικνύεται από τις παράλληλες εξαγωγές του γίνονται. Εμείς παράγουμε, προμηθεύουμε τις φαρμακαποθήκες, προμηθεύουμε τα φαρμακεία και τα λοιπά και υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Γιατί; Γιατί τα παίρνουνε και τα πουλάνε σε χώρες που είναι πολύ πιο ακριβά. Αυτό είναι η απάντηση σε όλους αυτούς που πετάνε λάσπη λέγοντας ότι έχουμε ακριβά φάρμακα».

Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην αξία της οικογένειας, είπε ότι σέβεται τον Βασίλη Σπανούλη, και ότι δεν έχει να χωρίσει κάτι με τους αδερφούς Αγγελόπουλους, ενώ θεωρεί ως φίλαθλος ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι στην Α1 κατηγορία και ότι οι ιδιοκτήτης της κόκκινης ΚΑΕ δεν θα έπρεπε να ρίξουν στην ομάδα κατηγορία. Και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυο «σημαίες» του πράσινου συλλόγου τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη που πλέον «τρέχουν» τον Παναθηναικό.

Πηγή: protothema.gr