Ο Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτηση του γαμπρού του και υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας
3 years, 7 months ago
6

Αναταράξεις στην τουρκική πολιτική σκηνή προκάλεσε η παραίτηση-έκπληξη του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη, ο Τούρκος πρόεδρος αποδέχθηκε την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε μια περίοδο που η τουρκική λίρα έχει καταποντιστεί και η οικονομία της χώρας βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ είπε, μετά τη συνεδρίαση του κόμματος υπό την προεδρία του Ερντογάν, ότι με βάση το προεδρικό σύστημα της Τουρκίας την ευθύνη για τον διορισμό και την απόλυση υπουργών έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος της χώρας. «Οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα αυτό θα γίνει από τον πρόεδρό μας, αν το κρίνει σκόπιμο», πρόσθεσε.

Σύγχυση προκάλεσε, νωρίτερα, η είδηση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Στην ανακοίνωση παραίτησης, που έγινε μέσω Facebook, κι ενώ στο Τwitter ο λογαριασμός του δεν είναι προσβάσιμος, ο Αλμπαϊράκ επικαλούνταν λόγους υγείας, νεώτερες πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαροαναφέραν ότι έπεσε θύμα χάκερς. Σύμφωνα με την ανάρτηση, ο γαμπρός του Ερντογάν ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι η παραίτησή του συνδέεται με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα.

Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ διορίστηκε υπουργός Ενέργειας το 2015, ενώ με την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2018 μεταπήδησε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από δύο ισχυρά χτυπήματα, διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της από τις αρχές του 2018.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισά,λ και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ ύστερα από το νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.

protothema.gr