Ο Κιάμος, το εμβόλιο και οι παλιοί μας φίλοι
2 years, 9 months ago
6

Ήταν ολοφάνερο ότι αργά ή γρήγορα θα φτάναμε σε αυτό το σημείο.

Το τείχος ανοσίας να μην έχει χτιστεί, αρά να υπάρχει ακόμα κίνδυνος από τον κορονοϊό, και να είναι αναγκαίο να οριστούν οι κανόνες λειτουργίας μιας κοινωνίας με πολίτες εμβολιασμένους και πολίτες ανεμβολίαστους.

Από τη στιγμή που έχει ήδη εμβολιαστεί μια όχι αμελητέα μερίδα του πληθυσμού στη χώρα, και υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για όσους χρειάζεται ακόμα να εμβολιαστούν, τυχόν επανάληψη των περσινών γενικευμένων lockdown θα συνιστούσε ένα παράλογο αλλά και κατάφορα άδικο μέτρο.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά απλό στη βάση του: Μόνο αν είσαι εμβολιασμένος είσαι αρκετά ασφαλής απέναντι στην πανδημία Covid-19.

Συνεπώς, επιστροφή στην κανονικότητα υπάρχει μόνο μέσω του εμβολίου.

Όλα τα άλλα, πχ. επιδείξεις αρνητικών τεστ, αποστάσεις, ποσοστώσεις σε κλειστούς χώρους κλπ είναι μέτρα ασφαλείας που όμως μπροστά σε αυτά που προσφέρει το εμβόλιο είναι ημίμετρα που οδηγούν σε μία ημικανονικότητα.

Ως προς την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας, η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει η ίδια την ευθύνη και έριξε το μπαλάκι για τον καθορισμό των κανονισμών στις επιχειρήσεις. Ο κάθε μαγαζάτορας δηλαδή να επιλέξει από μόνος του αν η επιχείρησή του θα είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτή.

Είναι προφανές ότι μπροστά στον φόβο για τις αντιδράσεις των αρνητών, η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική του Πόντιου Πιλάτου.

Αυτό όμως που δεν τόλμησε να κάνει κανείς από την κυβέρνηση, τόλμησε να το κάνει πρώτος ο λαϊκός τραγουδιστής, Πάνος Κιάμος και μάλιστα με περίσσεια παρρησία, ανεβάζοντας βίντεο στην «αρένα» του Facebook. 

Με το βίντεο αυτό ανακοίνωσε την απόφαση που πήρε με τον επιχειρηματία του Ποσειδωνίου, το ζωντανό μουσικό πρόγραμμα που ετοιμάζουν να απευθύνεται αποκλειστικά σε κοινό εμβολιασμένων.

Όλη η αλήθεια για την πανδημία και τους εμβολιασμούς συμπυκνώνεται σε δύο φράσεις του Πάνου Κιάμου. «Αγαπώ να παίζω μουσική, σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλω να παίζω με την υγεία» και «Σας περιμένουμε χωρίς ημίμετρα».\

Αντιδράσεις

Ο Κιάμος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς λαϊκούς τραγουδιστές εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η απόφασή του και ο τρόπος με τον οποίο την εξέφρασε είναι για εκείνον χωρίς κόστος.

Από τις 5.300 αντιδράσεις στο συγκεκριμένο βίντεο στο facebook, οι 2.300 εκδηλώνουν θυμό ενώ το σχόλιο «Καλό λουκέτο» έχει συγκεντρώσει πάνω από 1100 like.

Μπαίνεις στον πειρασμό να διαβάσεις τα σχόλια. Τα δημοφιλέστερα από αυτά είναι επικριτικά. Μπαίνεις πάντως έτσι στο μυαλό των αρνητών, κι αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό:

«Δεν παίζεις με την υγεία του κόσμου όταν τον υποχρεώνεις να κάνει πειραματικό εμβόλιο που ούτε καν ο κατασκευαστής του δεν εγγυάται την ασφάλειά του? Όταν ήδη έχουμε δει τόσες επιπλοκές σε νέους ανθρώπους και τόσους θανάτους σε ηλικιωμένους λίγες ώρες μετά τη χορήγησή του? Αυτό εσύ το λες υγεία και παροτρύνεις τον κόσμο να το ανεχτεί? Ντροπή σου βρε συ.. Ούτε καν οι εμβολιασμένοι δν θα ανεχτούν τέτοιο αισχρό εκβιασμό. Καλό λουκέτο»

«Σε άκουγα για χρόνια από τη στιγμή που δε σέβεσαι την επιλογή μου να μην εμβόλιαστω τελείωσες για μένα . Καλή συνέχεια με τους φίλους σου και την επόμενη φορά για να σε δούμε να μας βάζεις και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονιμάτων»

«Απο μικρός έτσι ήσουνα και στο σχολείο, συστημικος και ο «καλός» ο υπακουος μαθητης…………………. Κανετε διακρίσεις στον κοσμο για κάτι που είναι προσωπικό δεδομένο».

«Οι μάσκες πέφτουν καλά το είπες. Ντροπή σου που συμμετέχεις στον διχασμό των Ελλήνων για 1 μπολι που δεν εγγυάται ούτε Αυτός που το έφτιαξε»

«Καλά όταν θα μαζεύεστε και θα κολλάτε οι εμβολιασμένοι μεταξύ σας, θα πέσει πολύ γέλιο!»

Από τα δημοφιλή αυτά σχόλια, θα μπορούσαμε λοιπόν να συνοψίσουμε ότι πίσω από την απόφαση των αρνητών να μην εμβολιαστούν υπάρχουν τα εξής επιχειρήματα:

  • Τα εμβόλια ή το «μπόλι» είναι πειραματικά
  • Οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν εγγυώνται για τις συνέπειες του εμβολίου στην υγεία μας.
  • Το να εμβολιαστείς σε κάνει συστημικό, καλό και υπάκουο πολίτη
  • Το να είσαι υπέρ των χώρων μόνο για εμβολιασμένους σε καθιστά διχαστικό και αντιδημοκράτη που ζητάει πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι προσπαθούμε να στρογγυλεύουμε τα πράγματα, για να μην δυσαρεστήσουμε κανέναν, ο Πάνος Κιάμος πήρε μια σαφή θέση.

Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Εκφράζοντας σαφείς θέσεις, σπάζοντας κάποιες φορές και αρκετά αυγά,  στενοχωρώντας ίσως και παλιούς μας φίλους.

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Πάνου Κιάμου, φέρνουν στο μυαλό το τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν,  «Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου», που ύστερα από μια σειρά καταπληκτικών στίχων καταλήγει στην ιστορική ατάκα:

«Αυτή η χώρα δεν σώζεται, ρε μάγκα, με τίποτις άμα λάχει να ούμε…»

Επειδή όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η δράση είναι πιο σημαντική από την αντίδραση, υπάρχει κι ένας άλλος συνειρμός.

Πίσω από τη στάση του Πάνου Κιάμου εμφανίζεται, από το 1966, το Φορτηγό του Διονύση Σαββόπουλου και «Οι παλιοί μας φίλοι»

Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει
τη δική σου μελαγχολία
κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις
με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις.

in.gr