Ο Πούτιν φτιάχνει ναυτική βάση στο Σουδάν όπου ήδη δραστηριοποιείται ο Ερντογάν
3 years, 6 months ago
6

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε σήμερα αποδεκτή την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης να υπογραφεί συμφωνία για την δημιουργία βάσης ανεφοδιασμού του Ρωσικού Πολεμικού Στόλου στο Σουδάν και έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να την υπογράψει. Η σχετική εντολή αναρτήθηκε στο ιστότοπο της κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν είχε παρουσιάσει σχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο η δημιουργία βάσης ανεφοδιασμού στο Σουδάν “ανταποκρίνεται στους στόχους διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, έχει αμυντικό χαρακτήρα και δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών”. Η βάση δημιουργείται για επισκευαστικές εργασίες, για ανεφοδιασμό και για την ανάπαυση των πληρωμάτων των ρωσικών πολεμικών πλοίων.

Η τοποθεσία στην οποία θα βρίσκεται η βάση ανεφοδιασμού θα περιλαμβάνει την παραθαλάσσια ζώνη, την θαλάσσια ζώνη και τις προβλήτες. “Η σουδανική πλευρά έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το αναφερόμενο αγκυροβόλιο σε συμφωνία με την εξουσιοδοτημένη διοίκηση της ρωσικής πλευράς” αναφέρεται στο σχέδιο της συμφωνίας.

Στο σχέδιο αυτής υπογραμμίζεται επίσης ότι στην βάση θα μπορούν να ελλιμενίζονται το πολύ τέσσερα πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων “πυρηνοκίνητων πλοίων υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες πυρηνικής και οικολογικής ασφάλειας”. Επίσης στη βάση θα υπηρετούν 300 άτομα, στρατεύσιμοι και διοικητικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα όπως είναι γνωστό, η προσπάθεια αλλαγής της Μέσης Ανατολής, έχει οδηγήσει τον Ερντογάν να προσπαθεί να φτιάξει φυλάκια στο Σουδάν, συνεπώς, μετά και από αυτή την απόφαση, Τουρκία και Ρωσία θα συναντηθούν σε ακόμη ένα μέρος του πλανήτη, με τα προγνωστικά να μην είναι θετικά.

capital.gr