Ο Τραμπ επιστράτευσε και τον υπ. Δικαιοσύνης στον «ανένδοτο»: Τι ζητά από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ
3 years, 5 months ago
6

Eντολή στους εισαγγελείς όλης της χώρας να ξεκινήσουν έρευνες για «βάσιμους ισχυρισμούς» σχετικά με εκλογικές παρατυπίες σε όλη τη χώρα έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών που θέλει την κεντρική κυβέρνηση να μην εμπλέκεται σε τέτοιες έρευνες στην πε΄ριοδο πριν την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών.

Η παρέμβαση Μπαρ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για πολιτικοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακολουθεί την επίμονη άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών μολονότι πουθενά δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις ότι έχει γίνει νοθεία.

Εξηγώντας το σκεπτικό του ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει στην επιστολή του «παθητική και καθυστερημένης αντίδρασης προσέγγιση» την τακτική όλων των προηγούμενων ετών η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διεξάγει έρευνες για πιθανή απάτη στην εκλογική διαδικασία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Η επιστολή Μπαρ έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους υποστηρικτές του Τραμπ αλλά με σκεπτικισμό απο δικηγόρους και ειδικούς επί των εκλογών.

Ήδη σύμφωνα με τους New York Times παραιτήθηκε ο επικεφαλής του τμήματος που διεξάγει αυτές τις έρευνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Ρίτσαρντ Πίλγκερ.

Εντωμεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπαρ πριν να στείλει την επιστολή συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, στοιχείο που δημιουργεί περαιτέρω ερωτήματα για την απόφαση του αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης.

protothema.gr