Οργανωμένο σχέδιο για παράνομες αφίξεις Σομαλών στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία του τελευταίου διμήνου
3 years, 4 months ago
6

Κυκλώματα διακινητών με την ανοχή -αν όχι συνεργασία- των τουρκικών Αρχών και τον ύποπτο καθοδηγητικό ρόλο ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά, προωθούν παράνομα προς το εσωτερικό της Ελλάδας, μετανάστες από αφρικανικές χώρες και κυρίως από Σομαλία.

Τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αποτυπώνει πλήρως την προσπάθεια «εργαλειοποίησης» Σομαλών μεταναστών από την Άγκυρα, προκειμένου ν’ ασκήσει πίεση σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 2.000-2.500 Αφρικανοί μετανάστες, από τη Σομαλία και το Κογκό, βρίσκονται το διάστημα αυτό «στοιβαγμένοι» στο Δικέλλι και στη Σμύρνη, προκειμένου να περάσουν παράνομα στ’ απέναντι ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για θύματα διακινητών που με την ανοχή, μεταφέρονται από τη φτωχή και ταλαιπωρημένη -από τους πολυετείς εμφυλίους πολέμους- αφρικανική χώρα, προς την Τουρκία -με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια και βίζα express- προκειμένου να προωθηθούν προς τα ελληνικά σύνορα.

Στοιχεία που προβληματίζουν

Από τον περασμένο Ιούλιο, παρατηρείται μια σταθερή αύξηση παράνομων αφίξεων Σομαλών στο νησί της Λέσβου, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες ο αριθμός αντιπροσώπευε μέγεθος 0% έως 6%. Πλέον το νούμερο είναι διπλάσιο με αυξητική τάση. Συγκεκριμένα από 44 άτομα το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2020 στις 228 παράνομες αφίξεις από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα :

kartaaaa1111

Αύξηση παράνομων αφίξεων Σομαλών, καταγράφεται και στη Χίο. Αν και τα νούμερα είναι σχετικά μικρά, λόγω της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Συγκεκριμένα από τις 115 αφίξεις τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και τις απόλτα μηδενικές του μήνες που ακολούθησαν έως τον Οκτώβριο, σημειώθηκαν 30 παράνομες αφίξεις το τελευταίο δίμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα:

karta22222

Μηταράκης στο protothema.gr: «Προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της Ε.Ε. και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Με δήλωσή του στο protothema.gr, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, επισημαίνει πως: «Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Ο κ.Μηταράκης αποδίδει εύσημα στο Λιμενικό Σώμα για τις ανθρώπινες ζωές που έχει διασώσει έως σήμερα, καλώντας την Τουρκία να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση του 2016 με την Ε.Ε., βάζοντας τέλος στη διακίνηση ανθρώπων με «λέμβους – καρμανιόλες να αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια».

Αναφέρει συγκεκριμένα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: «Αντιλαμβανόμαστε ότι προκαλούμε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ το 201 6 και αφενός να μην επιτρέπει τις παράνομες διελεύσεις και αφετέρου να δεχθεί και πάλι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προστατεύει ανθρώπινες ζωές, απαγορεύοντας στις λέμβους – καρμανιόλες να αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια».

protothema.gr