Παναγιωτόπουλος στον αντιπλοίαρχο της Λήμνος: “είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια”.
3 years, 6 months ago
6

Με τον κυβερνήτη της φρεγάτας “Λήμνος”, αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη, επικοινώνησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και τον συνεχάρη για την αντιμετώπιση του περιστατικού με την πρόσκρουση που είχε το ελληνικό πολεμικό πλοίο και η τουρκική φρεγάτα “Κεμάλ Ρέις”, όπως αναφέρει ο ιστότοπος kathimerini.gr.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε μέσω ασυρμάτου με τον κυβερνήτη της φρεγάτας και του απέδωσε τα εύσημα με τη χαρακτηριστική φράση “είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια”.

Από την πλευρά του, ο αντιπλοίαρχος Ι. Σαλιάρης απάντησε ότι απλώς έπραξε το καθήκον του.

H “Καθημερινή” σημειώνει ότι η επικοινωνία αποτελεί και επίσημη επιβεβαίωση του περιστατικού μεταξύ των δύο πλοίων και του παρ’ ολίγον θερμού επεισοδίου που σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν η τουρκική φρεγάτα “Κεμάλ Ρέις” από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της προσέκρουσε στην ελληνική “Λήμνος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το συμβάν έλαβε χώρα ως εξής: Η τουρκική φρεγάτα έπλεε αριστερά από τη φρεγάτα “Λήμνος” όταν επιχείρησε την “προσπέραση”, στρίβοντας δεξιά, ενώ το ελληνικό σκάφος είχε προειδοποιήσει πως έχει προτεραιότητα. Εκτιμάται ότι ο Τούρκος κυβερνήτης, που προέβη σε λάθος χειρισμούς, υπέθεσε πως το ελληνικό σκάφος θα έκοβε ταχύτητα. Το “Λήμνος” συνέχισε τη σταθερή πορεία του, το τουρκικό άλλαξε τη δική του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με το πρυμναίο μέρος του στην πλώρη της ελληνικής φρεγάτας και να υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές.

Το επεισόδιο κρατήθηκε χαμηλά από την ελληνική πλευρά, καθώς δεν ήθελε να δοθεί έκταση. Από τουρκικής πλευράς, για λόγους γοήτρου, αρχικώς αποσιωπήθηκε η είδηση. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, την Πέμπτη το απόγευμα, προχώρησε σε μία δήλωση με την οποία επιχείρησε, σύμφωνα με πηγές, να διαστρεβλώσει δις το περιστατικό. Αφενός το συνέδεσε με το “Ορούτς Ρέις”, χωρίς να έχει άμεση σχέση, αφετέρου άφησε να αιωρείται ποια ήταν η κατάληξη του περιστατικού, χρησιμοποιώντας τη φράση “οι Έλληνες πήραν απάντηση γι’ αυτό”.