Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Να παραχωρηθεί στη Γαλλία η ναυτική βάση της Λέρου»
3 years, 5 months ago
6

Την παραχώρηση της ναυτικής βάσης της Λέρου στη Γαλλία, πρότεινε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας της Αθήνας με το Παρίσι.

Μιλώντας την Δευτέρα στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, και σχολιάζοντας τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ο πρώην ΥΠΕΘΑ τάχθηκε υπέρ της στενότερης αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία, ακόμη και με τη μόνιμη παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Λέρο, που διαθέτει το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως την περίοδο 2012 – 2013, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Σαμαρά, είχαν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις, χωρίς όμως ν’ αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την περίοδο της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων (1912-1943), κατασκευάστηκε στην Λέρο, και στον κόλπο του Λακκιού, η μεγαλύτερη αεροναυτική βάση των Ιταλών στο Αιγαίο Πέλαγος. Σήμερα μικρό μέρος εκείνων των υποδομών χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το υπόλοιπο τμήμα στεγάζει υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου αλλά και προσφυγικό καταυλισμό.

protothema.gr