Περού: Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης η χώρα, λόγω έξαρσης του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ
10 months, 9 days ago
6

Ασυνήθιστη έξαρση των κρουσμάτων στο Περού του Γκιγιέν-Μπαρέ, συνδρόμου που προκαλεί οξεία νευροπάθεια, παράλυση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο, ώθησε τις αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής να κηρύξουν εθνική κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.

«Κηρύσσεται κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο για 90 ημέρες εξαιτίας της ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ», διευκρίνισε το περουβιανό υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Το μέτρο αφορά 25 νομούς της χώρας 33 εκατομμυρίων κατοίκων.

Καταγράφεται «μεγάλη αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, που μας υποχρεώνει να λάβουμε μέτρα σε επίπεδο κράτους για να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού», εξήγησε στον Τύπο ο υπουργός Υγείας, ο Σέσαρ Βάσκες.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει μεταξύ άλλων την αγορά ανοσοσφαιρίνης για τη θεραπεία ασθενών τα δυο επόμενα χρόνια.

Έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι και ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 180 την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Τι είναι το σύνδρομο Γκιγέν – Μπαρέ

Το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ είναι σπάνια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση –αποκαλείται επίσης οξεία πολυνευροπάθεια–, που χαρακτηρίζεται από προοδευτική μυική αδυναμία σε δύο ως τέσσερις εβδομάδες και μπορεί να πλήξει και το αναπνευστικό σύστημα.

Από τα πιο συχνά συμπτώματά του είναι το μούδιασμα και η αδυναμία ως παράλυση των άκρων.

Πηγή: ΑΠΕ