Pitsos: Κλείνει το ιστορικό εργοστάσιο στου Ρέντη και μεταφέρεται στην Τουρκία
3 years, 7 months ago
6

Μετά από παρουσία 155 ετών στην Ελλάδα, η PITSOS θα παράγεται πλέον στην Τουρκία και το εργοστάσιό της στου Ρέντη βάζει “λουκέτο”. Οι εργαζόμενοί της ζητούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει ώστε να μη σταματήσει η λειτουργία της ιστορικής εταιρείας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μην κλείσει το εργοστάσιο της BSH (πρώην Πίτσος). Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και κοινοποίησε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, η ΠΟΕΜ ζητά συνάντηση με τον κ. Κ. Μητσοτάκη και την άμεση συμπαράστασή του για να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, όπως αναφέρει.

“Είναι στα χέρια της Κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, να γίνει επένδυση και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για ανάπτυξη”, σημειώνει σε άλλο σημείο της επιστολής.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΜ η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1865, και πέρασε στον πλήρη έλεγχο της BSH το 2015, είναι κερδοφόρα. Παρ’ όλα αυτά όπως σημειώνει “η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα σταματήσει την υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31/12/2020”.

Κατά την ΠΟΕΜ τα προϊόντα Πίτσος που σήμερα παράγονται στο εργοστάσιο του Ρέντη θα παράγονται πλέον στην Τουρκία, ενώ η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών.

Η ΠΟΕΜ επαναφέρει και το θέμα του συμβιβασμού με τη SIEMENS. Όπως λέει στην επιστολή “η εταιρεία BSH (Pitsos) χρησιμοποιήθηκε από τη Siemens – Bosch -έως το 2014 κατείχαν έκαστη απο 50% της BSH (Pitsos)- ως αντάλλαγμα με την Κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεις εργασίας”. Η εν λόγω επένδυση όπως αναφέρει η ΠΟΕΜ στην επιστολή της, αφορούσε τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH (Pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας.

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και έκκληση στην κυβέρνηση

Έκκληση στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής στη μονάδα της Πίτσος και τις θέσεις εργασίας, απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

“Η σημερινή ανακοίνωση των εργαζομένων για το επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος είναι μια ακόμα απόδειξη για το πού οδηγεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας: στην ύφεση και στην ανασφάλεια. Η διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν είναι ορατή: Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε και κατάφερε να δώσει μια πολύτιμη ανάσα ζωής σε μια ιστορική ελληνική βιομηχανία που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους.

Η καταστροφική εξέλιξη του κλεισίματος και της μεταφοράς στην Τουρκία πρέπει να αποτραπεί. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μια εξαγωγική μονάδα και να προσθέσει εκατοντάδες ανθρώπους στις στατιστικές των ανέργων. Καλούμε την υποτίθεται φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, έστω και τώρα, να πράξει το αυτονόητο: να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής στη μονάδα της Πίτσος και τις θέσεις εργασίας”.

Επαφές Άδωνι Γεωργιάδη για την Πίτσος

Στην ιστοσελίδα Capital.gr, μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε πως έχει θέσει το θέμα υπόψιν και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ ενώ έχει ζητηθεί από την εταιρεία να επανεξετάσει τη στάση της.

“Τις οριστικές αποφάσεις θα τις μάθουμε σύντομα”, αναφέρει ο υπουργός στο capital.gr ο οποίος τονίζει πως “η Κυβέρνηση είναι εδώ στην περίπτωση που η εταιρεία επιθυμεί να παραμείνει, να βρούμε εποικοδομητικό τρόπο συνεργασίας εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου”.

Και συμπληρώνει: “η ιστορία δεν είναι καινούργια και η σημερινή φασαρία έρχεται λίγο όψιμα”.

Η πρόθεση της BSH (πρώην Πίτσος) να κλείσει το εργοστάσιο που διατηρεί στην Ελλάδα είναι γνωστή ήδη από το καλοκαίρι του 2017, όταν “έτρεξε” το τέταρτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Με πληροφορίες από Capital.gr