Πρόεδρος Ελλήνων Αρμενίας: Πολεμάμε και εμείς για την πατρίδα μας και την ελευθερία μας
3 years, 4 months ago
6

Στο πλευρό των αρμενικών δυνάμεων που μάχονται την προκλητική επιθετικότητα Αζέρων και Τούρκων στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), βρίσκονται πολλοί ομογενείς που πολεμούν για την πατρίδα που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σήμερα είναι πολίτες της.

Σήμερα υπολογίζεται πως ζουν στην Αρμενία 1.000 ομογενείς, ποντιακής καταγωγής, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας και στις επαρχίες Σιράκ, Λορί και στην παραμεθόριο περιοχή του Ταβούς, αλλά και στην πρωτεύουσα Γερεβάν. Μικρότερη ελληνική κοινότητα υπάρχει και στο Αρτσάχ που δοκιμάζεται τις τελευταίες μέρες, για μία ακόμη φορά στη σύγχρονη ιστορία του.

Την κατάσταση που επικρατεί στην Αρμενία και στο Αρτσάχ, το ηθικό του αρμένικου πληθυσμού και των εκεί ομογενών μας, σχολίασε στο protothema.gr, η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αρμενίας, Μαρία Λαζάρεβα.

«Στην Αρμενία, τον αγώνα αυτόν τον λένε: ”Αγώνα για ύπαρξη”. Και όντως εδώ δεν πρόκειται απλά για ένα κομμάτι εδάφους, όπως λένε οι Αζέροι, αλλά για μια πατρίδα, μία κληρονομία και έναν πολιτισμό» επισημαίνει η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αρμενίας, αναφέροντας με νόημα πως στο Αρτσάχ, όπως είναι η αρμενική – ιστορική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν υπάρχει το παραμικρό που να παραπέμπει σε αζέρικη και ισλαμική κληρονομιά.

«Πηγαίνετε στο Αρτσάχ και δείξτε μου την αζέρικη-ισλαμική πολιτιστική κληρονομιά. Δεν θα βρείτε τίποτα, όμως θα βρείτε παλιά αρμένικα μοναστήρια και khachkars (χαρακτηριστικοί αρμένικοι μεσαιωνικοί σταυροί). Οι Αρμένιοι δεν έχουν να αποδείξουν ποιανού είναι η χώρα αυτή», δηλώνει.

Το ηθικό των Αρμενίων στην Αρμενία και στο Αρτσάχ, αλλά και των ομογενών που ζουν εκεί, είναι πολύ υψηλό και άπαντες ανεξαιρέτως είναι έτοιμοι να τρέξουν στην πρώτη γραμμή. «Δεν υπάρχει καθόλου φόβος ούτε στην ελληνική κοινότητα ούτε στην ολόκληρη Αρμενία. Δυστυχώς ο πόλεμος και οι συγκρούσεις δεν είναι καινούργιο πράγμα στη ζωή μας. Ακόμα και τελευταίες μέρες που ο στόχος των Αζέρων είναι ο άμαχος πληθυσμός, που βομβαρδίζονται τα χωριά μας και οι πόλεις, ο λαός είναι ατρόμητος και ενωμένος» λέει η κυρία Λαζάρεβα.

Η ίδια κάνει γνωστό πως πολλοί ομογενείς, πολίτες της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της -μη διεθνώς αναγνωρισμένης- Δημοκρατίας του Αρτσάχ, μάχονται στο πλευρό των αρμενικών δυνάμεων.

«Οι περισσότεροι Έλληνες που ζουν στην Αρμενία είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Οπότε αυτό είναι και το δικό μας καθήκον να προστατεύουμε την πατρίδα μας. Ναι, μεταξύ των αρμενικών δυνάμεων πολεμούν στρατιώτες και εθελοντές ελληνικής καταγωγής. Όμως τώρα δεν ξεχωρίζονται Έλληνες, Ρώσοι, Κούρδοι, Γιαζίντι και άλλες εθνικές μειονότητες της Αρμενίας. Είμαστε ένας λαός και όλοι μας προστατεύουμε την κοινή μας πατρίδα» επισημαίνει με νόημα η κ. Λαζάρεβα.

Με την ευκαιρία επικοινωνίας της με την ελληνική κοινή γνώμη, μέσω του protothema.gr, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αρμενίας, στέλνει το δικό της μήνυμα αυτές τις δύσκολες ώρες τόσο για τους Αρμένιους όσο και για τους ομογενείς στην Αρμενία και στο Αρτσάχ.

«Κανένας λαός στον κόσμο δεν μπορεί να καταλάβει την κατάσταση και την μοίρα των Αρμενίων όπως οι Ελληνες. Οπότε φίλοι και αδέλφια μας Ελληνες, σε αυτόν τον αγώνα εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Επαναλαμβάνω, αυτός ο πόλεμος δεν είναι για έδαφος, αλλά για ελευθερία, για ειρήνη, οπότε ο αγώνας μας είναι δικαίος», τονίζει.

Πηγή: protothema.gr