Πρώην γραμματέας τουρκικού υπουργείου Άμυνας: «Η Ελλάδα “κλέβει” το τουρκικό πετρέλαιο στη Θάσο και στην Κρήτη»
3 years, 5 months ago
6

Νέοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί από την τουρκική πλευρά

«Ξαναχτύπησε», με νέους ανυπόστατους ισχυρισμούς κατά της Ελλάδας, ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και απόστρατος αξιωματικός Ουμίτ Γιαλίμ.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του πως η χώρα μας «κατέλαβε» 18 «τουρκικά» νησιά του Αιγαίου Πελάγος, ο Γιαλίμ κατηγόρησε την Άγκυρα πως «εγκατέλειψε» υπέρ της Αθήνας 92 χιλ. τετρ. χλμ από την υφαλοκρηπίδας της, αλλά και τα ενεργειακά αποθέματα της … Θάσου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εθνικιστικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Çağ, με τίτλο: «Μετά τα 18 νησιά και υφαλοκρηπίδα αφέθηκε στην Ελλάδα», ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν πως λόγω της αδιαφορίας της Ελλάδα και Ισραήλ εξάγουν το … πετρέλαιο της Θάσου, που ισχυρίζεται προκλητικά πως ανήκει στην Τουρκία.

Π3

Δήλωσε προκλητικά ο ίδιος: «Η Ελλάδα άρχισε να εξάγει πετρέλαιο μαζί με το Ισραήλ στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Θάσου το 2015. Η Ελλάδα και το Ισραήλ κλέβουν 3823 βαρέλια τουρκικού πετρελαίου καθημερινά. Υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου στην περιοχή. Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ δεν μπορούν να απαντήσουν σε αυτήν την κλοπή. Η Ελλάδα είναι η ίδια το 1987. Όταν ήθελε να αναζητήσει πετρέλαιο στην περιοχή, η κυβέρνηση Οζάλ είχε εμποδίσει την προσπάθεια εξερεύνησης πετρελαίου στην Ελλάδα στέλνοντας το ναυτικό στο νησί της Θάσου».

O Γιαλίμ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογαν, πως εγκατέλειψε τμήμα της «τουρκικής» υφαλοκρηπίδας υπέρ της Ελλάδας ανοίγοντας το δρόμο στην αμερικανική Exxon Mobil και τις συνεργαζόμενες εταιρείες Qatar Petroleum, για αναζήτηση πετρελαίου νότια της Κρήτης, που ο ίδιος θεωρεί αυθαίρετα τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στην Τουρκία. Αν και θεωρείται «κεμαλιστής» οι εμμονές του κατά της Ελλάδας, ταυτίζονται όλο και περισσότερο με τις επιδιώξεις της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚP και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον συχνά κατηγορεί για … «ενδοτισμό» έναντι της χώρας μας. Ο Γιαλίμ ήταν αυτός ουσιαστικά που ξεκίνησε ν’ αρθρογραφεί για υποτιθέμενη κατάληψη 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος, που όπως φαίνεται σήμερα υιοθετείται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο «γκριζαρίσματος» της ελληνικής κυριαρχίας.