Ράλι στα χρηματιστήρια φέρνουν τα νέα της Pfizer για το εμβόλιο – Εκρηκτική άνοδος και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
3 years, 7 months ago
6

Η προοπτική ενός νέου εμβολίου που άνοιξαν οι ανακοινώσεις της Pfizer οδηγεί σε έκρηξη ανόδου τις διεθνείς αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να επανέρχεται εκ νέου πάνω και από τις 650 μονάδες, με ισχυρά κέρδη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 11,03% στις 653,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 91 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 77 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 12,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.549.35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 26,42% στις 308,15 μονάδες.

Ράλι στα χρηματιστήρια φέρνουν τα νέα της Pfizer για το εμβόλιο - Εκρηκτική άνοδος και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ένα ράλι άνευ προηγουμένου κάνουν αυτήν την ώρα οι αγορές σε όλο τον κόσμο,  με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κινείται με άνοδο 4,48%, καθώς ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη του κορονοϊού, μεταξύ των ατόμων χωρίς ένδειξη προηγούμενης μόλυνσης. Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να ζητήσει έγκριση έκτακτης χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, εάν τα επόμενα βήματα στην έρευνα αποδείξουν ότι είναι και ασφαλές.

Την ίδια ώρα, θετικά επιδρά η ψήφος εμπιστοσύνης της Moody’s στην Ελλάδα, με τη Citigroup να χαρακτηρίζει ως “έκπληξη” την αναβάθμιση του rating στο Ba3, κάτι που αποδεικνύει όπως επισημαίνει, ότι η τεράστια στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πρωτοφανή αυτή κρίση, έχει αποτελέσει τον μεγάλο καταλύτη για τις οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Η βελτίωση της θεσμικής ισχύος (καλύτερη φορολογική συμμόρφωση, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας), η θετική προοπτική ανάπτυξης που υποστηρίζεται από τα άφθονα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το θετικό κλίμα των επιχειρήσεων και η ευνοϊκή δομή του δημόσιου χρέους ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στη βελτιωμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, όπως τονίζει η Citi.

Και δεν είναι μόνο το ΧΑ που αντιδρά θετικά, αλλά και όλα τα ελληνικά ομόλογα σήμερα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τους, με το 10ετές να αγγίζει το 0,75%, το 5ετές να πλησιάζει ακόμα περισσότερο το μηδέν και τους πιο βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους, το 2ετές και το 3ετές ομόλογο, να βρίσκονται από την Παρασκευή στο κλαμπ των ομολόγων διεθνώς που φέρουν αρνητικά επιτόκια. Ένα πολύ σημαντικό ορόσημο που κατακτά η ελληνική οικονομία εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η άνοδος της Aegean φτάνει το 29,89%, με την Alpha Bank στο 27,23%, την Εθνική στο +26,09% και τη Eurobank στο +27,47%. Σημαντικά είναι και τα κέρδη σε Πειραιώς (+19,56%), Coca Cola (+17,40%), Motor Oil (+15,13%), Ελληνικά Πετρέλαια (+13,73%), ΕΧΑΕ (+13,33%), και τις Φουρλής, ΟΠΑΠ και Jumbo με άνοδο άνω του 11%.

Τα κέρδη σε Λάμδα και ΔΕΗ φτάνουν το 9,90% και 9,88% αντίστοιχα, στο +8,03% είναι ο Titan, στο +7,40% η ΓΕΚ Τέρνα και στο +6,97% ο Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 5% είναι η άνοδος σε ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ. Η Βιοχάλκο κερδίζει 4,86% και ο Μυτιληναίος 4,09%, με την ΕΥΔΑΠ να είναι στο +2,10% και τον Σαράντη στο +1,95%.

capital.gr