Ρωσία: Μυστηριώδης θάνατος υφυπουργού – Πέθανε ξαφνικά μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής από Κούβα
11 months ago
6

Ένας μυστηριώδης θάνατος Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες, προκαλεί – μετά από αυτούς σημαντικών εκπροσώπων της επιχειρηματικής ζωής της χώρας τους τελευταίους μήνες – προβληματισμό για τις συνθήκες που επικρατούν στη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό, ο 46χρονος υφυπουργός Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης Πιότρ Κουτσερένκο πέθανε ξαφνικά κάτω το Σάββατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ευρισκόμενος στο αεροπλάνο που τον μετέφερε πίσω στη Ρωσία από την Κούβα, μαζί με μια κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Από την αρχή του πολέμου, 13 μέλη του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας έχουν πεθάνει από αυτοχειρία ή για αδιευκρίνιστους λόγους, με τους έξι εξ αυτών να είναι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι δύο εκ των κυριότερων ενεργειακών εταιρειών της χώρας.

«Ο Κουτσερένκο αισθάνθηκε δυσφορία στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε, μαζί με τη ρωσική αντιπροσωπεία, από επιχειρηματικό ταξίδι στην Κούβα. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Mineralny Vody (πολη της Σταυρούπολης), όπου επενέβησαν οι γιατροί, αλλά δεν μπόρεσαν να τον σώσουν», ανακοίνωσε το υπουργείο Επιστημών, σε μια λιτή ανακοίνωσή του.

kucherenko_tragoudistria

Η νεκροψία-νεκροτομή του Κουτσερένο, που ήταν παντρεμένος με τη γνωστή Γεωργιανή τραγουδίστρια της ποπ, Ντιάνα Γκουρτσκάγια η οποία είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Eurovision το 2008, θα πραγματοποιηθεί αύριο, ανακοίνωσε το τηλεοπτικό κανάλι Zvezda. Η οικογένεια του Κουτσερένκο υπέθεσε ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή.

Αυτό που προκακεί εντύπωση, είναι το γεγονός πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι δεν γνώριζε για τον θάνατο του υφυπουργού.

«Φοβόταν για τη ζωή του»

Στο μεταξύ, ο Ρώσος δημοσιογράφος Ρομάν Σούπερ, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, έγραψε στο κανάλι του Telegram ότι είχε μιλήσει με τον Κουτσερένκο «λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει τη χώρα». Ο Κουτσερένκο του είχε εκμυστηρευτεί ότι φοβόταν για τη ζωή του και τον είχε ενθαρρύνει να φύγει. «Σώσε τον εαυτό σου και σώσε την οικογένειά σου. Φύγε από τη χώρα το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον βαθμό βαρβαρότητας της χώρας μας στην Ουκρανία. Σε ένα χρόνο, δεν θα αναγνωρίζετε τη Ρωσία. Φεύγοντας, κάνεις το σωστό», του είχε πει και τον είχε βοηθήσει να λάβει την τελική του απόφαση.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε ακόμα ότι ο Κουτσερένκο του είπε πως έπαιρνε αντικαταθλιπτικά, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να φύγει από τη χώρα: «Τα πίνω σε χούφτες, αλλά δεν βοηθάει πολύ. Δεν κοιμάμαι σχεδόν καθόλου. Είμαστε όλοι όμηροι. Μας αφαιρούν τα διαβατήρια. Κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Διαφορετικά, συνθλιβόμαστε αμέσως σαν κατσαρίδες».