Ρωσικά ΜΜΕ: Η Τουρκία απέτυχε στη δοκιμή των S-400
3 years, 4 months ago
6

Η Τουρκία απέτυχε στη δοκιμή του πυραυλικού συστήματος S-400 στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζει ο ρωσικός ιστότοπος Avia, που ειδικεύεται σε αμυντικά θέματα, αναφέροντας ως αιτία το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε τη συνδρομή Ρώσων ειδικών σε αυτό το εγχείρημα.

Οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν προβεί σε επίσημα σχόλια για την εκτόξευση S-400 στα ανοιχτά της Σινώπης, ενώ ειδικός δήλωσε στο Avia ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη των στόχων, ούτε κάποια έκρηξη των κεφαλών των πυραύλων.

Όπως είπε, οι πύραυλοι ακολούθησαν ευθεία πορεία, πράγμα που υποδεικνύει ότι δεν «κυνηγούσαν» κάποιο στόχο. Τόνισε ακόμη ότι οι S-400 μπορούν να δοκιμαστούν κατά πυραύλων ή μαχητικών αεροσκαφών και όχι εναντίον μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Βίντεο που αναρτήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονταν να δείχνουν τις εκτοξεύσεις των S-400, ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν εκρήξεις από την εξουδετέρωση των στόχων.

Την Παρασκευή, η Ουάσιγκτον έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με τις αναφορές για εκτόξευση πυραύλων S-400 από πλευράς Τουρκίας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει πως εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, η Τουρκία θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της ως σύμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους, «οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα».