Σάλος στην Κύπρο μετά την αποκάλυψη ότι Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής «πούλαγαν» διαβατήρια σε εγκληματίες «επενδυτές» (Videos)
3 years, 4 months ago
6

Πολιτικός σάλος άνευ προηγουμένου έχει ξεσπάσει στην Κύπρο μετά τις αποκαλύψεις που έφερε στο προσκήνιο το Cyprus Papers, ένα ντοκιμαντέρ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, το οποίο εμπλέκει έναν βουλευτή αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής σε κύκλωμα που συνδέεται με την παροχή διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές ακόμα και με εγκληματικό παρελθόν.

Συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ εμπλέκει τον πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάννη. Από αυτούς, ο πρώτος φαίνεται να δηλώνει στο ντοκιμαντέρ έτοιμος να παρέχει «πλήρη στήριξη σε όλα τα επίπεδα» σε Κινέζο με εγκληματικό παρελθόν ο οποίος θέλει να επενδύσει στην Κύπρο προκειμένου να εκμεταλλευτεί το κρατικό πρόγραμμα και να αποκτήσει διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Συλλούρης, μάλιστα, λέει στον φερόμενο μεσολαβητή (ο οποίος είναι δημοσιογράφος του πρακτορείου) ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην Κύπρο, μπορεί μέσω των διασυνδέσεών του σε Μάλτα, Λετονία και Σλοβενία να του παρέχει ευρωπαϊκό διαβατήριο, με την προϋπόθεση ότι « τα χρήματα θα έρθουν στην Κύπρο».

Όσον αφορά στον βουλευτή του ΑΚΕΛ, όλα δείχνουν ότι διαδραμάτιζε βασικό ρόλο στο πλήρως οργανωμένο κύκλωμα όπως αυτό παρουσιάζεται από το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, αλλά και υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί.

Οι αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού δικτύου, δεν προκάλεσαν μόνο πολιτικό σεισμό στην Κύπρο, αλλά και έντονο εκνευρισμό προσωπικά στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, τους προειδοποίησε να μην τον ρωτήσουν για την υπόθεση για να μην τους πάρει ο δαίμονας! Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε, σε αυτό αποφασίστηκε η κατάργηση του προγράμματος διαβατηρίων.

 

Η τύχη του προέδρου της Βουλής

Στην πιο δεινή θέση είναι ο ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης καθώς πληθαίνουν οι φωνές για παραίτησή του. Όπως περιγράφει το cyprustimes.com, ο ίδιος επιχείρησε να εκτονώσει την πίεση προαναγγέλλοντας αποχή από τα καθήκοντά του, από την προσεχή Δευτέρα, εν αναμονή των ερευνών, ενέργεια η οποία ωστόσο δεν έχει μειώσει την ένταση των φωνών που ζητούν την παραίτησή του. Πέραν της πολιτικής πίεσης σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων, ο Δημήτρης Συλλούρης βρίσκεται αντιμέτωπος με κοινωνική κατακραυγή, ενώ την παραίτησή του ζητεί ευθέως και ο Τύπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Συλλούρης ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, λόγω της απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το ΑΚΕΛ «παραίτησε» με συνοπτικές διαδικασίες τον βουλευτή του

Στο ΑΚΕΛ ήταν μονόδρομος η αποστασιοποίηση από τον βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη, όταν έγιναν αντιληπτές οι τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της υπόθεσης. Ο Άντρος Κυπριανού, ζήτησε από τον Τζιοβάνη να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του από τη Βουλή αλλά και από την Κεντρική Επιτροπή, σε διαφορετική περίπτωση θα τον καρατομούσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Για το ΑΚΕΛ τα ζητήματα διαφθοράς είναι ψηλά στην πολιτική και επικοινωνιακή ατζέντα και ως εκ τούτου η εμπλοκή του Τζιοβάνη θα αποδυνάμωνε την ένταση των πυρών κατά της κυβέρνησης. Συνεπώς, το διαζύγιο με τον Αμμοχωστιανό βουλευτή ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Ο Χριστάκης Τζιοβάνης υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία αποδέχθηκε το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο ζήτησε και την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο βουλευτής κάνουν λόγο για αβάσιμες κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι μόλις είχαν καταλάβει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ύποπτη, προέβησαν σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές. Εντούτοις, ούτε ο κ. Συλλούρης ούτε ο κ. Τζιοβάννης παρέχουν πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που προχώρησαν στις συναντήσεις με τους συγκεκριμένους μεσολαβητές του «επενδυτή». Παράλληλα, το περιεχόμενο των συνομιλιών που δημοσιοποιήθηκαν τους εκθέτει καθώς φαίνεται να υπόσχονται ότι «θα βρεθούν τρόποι» να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προβλήματα προκύψουν.

Οι κινήσεις του γενικού εισαγγελέα

Σημαντικό κομμάτι στο παζλ των πρωτοφανών εξελίξεων αποτελεί, όπως μεταδίδει το cyprustimes.com, η τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος τόνισε ότι «τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera προκαλούν αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες».

Επικαλούμενος «τον σοβαρό θεσμικό ρόλο που απορρέει από τις συνταγματικές εξουσίες μου» ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσε «σαφείς οδηγίες στην Ηγεσία της Αστυνομίας όπως προβεί στην πλήρη, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε». Ο Γιώργος Σαββίδης συγκάλεσε σύσκεψη, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων και υψηλόβαθμων στελεχών του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος της Αστυνομίας, κατά την οποία δόθηκαν οι αναγκαίες κατευθύνσεις και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα προβώ σε ό,τι άλλο κριθεί υπό τις περιστάσεις ως αναγκαίο, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει ο Γιώργος Σαββίδης, γεγονός που σε κάθε περίπτωση θα δρομολογήσει και νέες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.

Το ντοκιμαντέρ του Al Jazzera