Σε εγκαίνια εκκλησίας ο Ερντογάν με αιχμές για την Ελλάδα
7 months, 19 days ago
6

Με μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα και τη στάση της για τις θρησκευτικές μειονότητες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παρέστη στα εγκαίνια της πρώτης νέας εκκλησίας που κατασκευάζεται στη χώρα από την ίδρυσή της το 1923.

Το κτίριο κατασκευάστηκε με κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης και ανήκει στη Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία.

Προορίζεται για την κοινότητα των Ασσυρίων στην Κωνσταντινούπολη και περιλαμβάνει, πέρα από τον ναό αφιερωμένο στον άγιο Εφραίμ, γραφεία, χώρους για τελετές, πολιτιστικό κέντρο και την κατοικία του μητροπολίτη. Ο ναός έχει χωριτικότητα 700 πιστών.

Τον θεμέλιο λίθο του συγκροτήματος είχε θέσει το 2019 ο ίδιος ο Ερντογάν.

Στα εγκαίνια παρέστησαν και άλλοι χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και o Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

erdogan_chrurch_2
erdogan_chrurch_4
erdogan_chrurch_3
erdogan_chrurch_1

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ερντογάν αναφέρεται στο έργο που είχε γίνει από τον ίδιο, ως πρωθυπουργός και αργότερα πρόεδρος, σχετικά με την περιουσία των θρησκευτικών κοινοτήτων και το πού είναι καταχωρημένα τα ακίνητα. «Δεν παραλείπουμε την ανακαίνιση και κατασκευή χώρων λατρείας για τις θρησκευτικές μειονότητες», όπως γράφει.

Και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι οι διακρίσεις σε βάρος των αδελφών μας στα Βαλκάνια και στη Δυτική Θράκη εξακολουθούν να αυξάνονται, εμείς ποτέ δεν προβήκαμε σε τέτοιου είδους ενέργειες ενάντια σε ομάδες διαφορετικών πεποιθήσεων, ούτε το επιτρέψαμε.

» Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε οι κατά καιρούς διαφωνίες μας με κάποιες χώρες στις διμερείς μας σχέσεις να επηρεάσουν τους πολίτες μας».

Οι ηγέτες της κοινότητας εξέφρασαν και αυτοί τη χαρά τους για την κατασκευή της εκκλησίας.

Η κοινότητα των Ασσυρίων έχει παρουσία στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας από τον πρώτο αιώνα μ.Χ., δηλαδή τις απαρχές του Χριστιανισμού. Η έδρα της κοινότητας των Ασσυρίων Χριστιανών μετακινήθηκε το 1932 από την Κωνσταντινούπολη στη Δαμασκό της Συρίας το 1932.

Η πρώτη θρησκευτική λειτουργία στην εκκλησία θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου.