Σε κρίσιμο σημείο οι εντατικές – “Θα έχουμε 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τα Χριστούγεννα”
3 years, 5 months ago
6

Η πληρότητα στις ΜΕΘ της πρωτεύουσας αγγίζει το 70%, ενώ 1.000 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με COVID-19. Οι ειδικοί κάνουν ζοφερές προβλέψεις βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων για 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τα Χριστούγεννα.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί αναφορικά με την επέλαση του κορονοϊού στην χώρα μας -πόσω μάλλον μετά το ρεκόρ κρουσμάτων- εφόσον η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Αττική έχει αγγίξει το 70%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην περιφέρεια ανέρχεται σε πληρότητα 45%.

Ταυτόχρονα, 1.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα νοσηλεύονται με COVID-19. “Η αύξηση του αριθμού είναι τόσο μεγάλη που αν επαληθευθούν οι επιδημιολογικές μελέτες, τότε θα έχουμε 4.000 κρούσματα ημερισίως μέχρι τα Χριστούγεννα. Όπως καταλαβαίνετε το σύστημα δεν θα αντέξει. Είναι αδύνατον να αντέξει ένα σύστημα με 4.000 κρούσματα, όσο και να ενισχύσουμε το σύστημα, όσο και οι γιατροί να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε” επισημαίνει η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών- Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, σύμφωνα με το Euronews.

Επιπλέον, λόγω του αυξημένου αριθμού των ασθενών με κορονοϊό, έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη η παροχή άλλων νοσηλευτικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα τα νοσοκομεία αναγκάζονται να κλείνουν κλινικές και να τις μετατρέπουν σε μονάδες υποδοχής ασθενών με COVID-19.

«Μπαίνουμε επίσης σε μήνες που θα έχουμε λοιμώξεις, δηλαδή τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, θα έχουμε γρίπη Η1Ν1, οπότε μαζί όλη αυτή η κατάσταση δυσκολεύει και τη λειτουργία στα νοσοκομεία. Πρέπει όλοι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας για να αποφύγουμε τις σκηνές που βλέπαμε στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και στην Αμερική, τα περιστατικά το ένα μετά το άλλο να διασωληνόνται και να αποφασίζουν οι γιατροί ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι στις μονάδες», τονίζει η κ. Παγώνη.

Οι επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές πως είναι αναγκαία η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων όσο αυτά και αν αυστηροποιούνται με την αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

news247.gr