Σεργκέι Λαβρόφ: Πώς έβαλε σε διπλωματική καραντίνα τον Ερντογάν
3 years, 5 months ago
6

Η βαρύνουσα σημασία της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα – «Εχουμε καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εταίρους μας είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης» διεμήνυσε ο Σεργκέι Λαβρόφ

Για μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία, η εξωτερική πολιτική είναι το εργαλείο για την κατοχύρωση και την ενίχυση των συμφερόντων της. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η Μόσχα και η Άγκυρα συνεργάζονται σε μια σειρά από υποθέσεις -είτε πρόκειται για την αγορά των ρωσικών S-400, είτε τις ζώνες επιρροής στη Συρία- αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αξιοποιήσει το χαρτί της Τουρκίας για να προκαλέσει ρήγματα στη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία και να προωθήσει την δική του ατζέντα.

Ακόμη και σε κρίσεις όπως αυτή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή στην Λιβύη που η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αποκλίνοντες στόχους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδεικνύει ανοχή απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να αποκομίσει ότο το δυνατόν περισσότερα οφέλη λόγω της απομάκρυνσης του προέδρου της Τουρκίας από την σφαίρα επιρροής της Δύσης.

Υπ ‘ αυτή την έννοια ουδείς στην ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να περιμένει ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα θα αποτελούσε κάποιου είδους ράπισμα στην Τουρκία ή ότι ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα καταδίκαζε τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο, ή τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή την αξίωση της Άγκυρας να μοιράσει το Αιγαίο στη μέση, κατ’ αρχάς για θέματα έρευνας και διάσωσης.

Και μόνο η παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα -σε αυτή την συγκυρία- αξιολογείται θετικά. Οχι μόνο επειδή αποκαλύπτει την προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος στις σχέσεις της Αθήνας με την Μόσχα -για παράδειγμα με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τον Νίκο Κοτζιά το 2018, ή την μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία αλλά και λόγω της μετατροπής της ουκρανικής εκκλησίας σε αυτοκέφαλη παρά την οργισμένη αντίδραση του πατριαρχείου της Ρωσίας- αλλά και επειδή δείχνει το ενδιαφέρον του καθεστώτος Πούτιν για τις ελληνικές θέσεις στην σοβούσα κρίση με την Τουρκία.

Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ ευρισκόμενος εκ δεξιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνέχισε: «Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών».

Επίσκεψη Σεργκέι Λαβρόφ

Κατά την άποψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

Αμφίσημη τοποθέτηση Λαβρόφ για την κρίση Τουρκίας-Γαλλίας

«Η Τουρκία, σε ρόλο ταραξία, καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του πλανήτη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι τον προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως η Τουρκία «περιβάλλει αυτή την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών»

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις» απάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε μια τοποθέτηση με την οποία έμοιαζε σαν να παίρνει αποστάσεις τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο όμως και από την γαλλική πλευρά μιλώντας γενικώς για την χριστιανοφοβία, την ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα»

Εξηγώντας στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Τουρκία διενεργεί παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας καταπατώντας τη διεθνή νομιμότητα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσει στο ακέραιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ειδικό ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην εμπλοκή της Τουρκίας σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις ή κρίσεις όπου αποκαλύπτεται ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Άγκυρας και οι νεο-οθωμανικές επεκτατικές βλέψεις της. «Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες προβλημάτων στην περιοχή» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Νίκου Δένδια.