Σκάνδαλο Dépakine: H Γαλλική φαρμακευτική Sanofi κατηγορείται για «ανθρωποκτονίες»
3 years, 8 months ago
6

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρία Sanofi κατηγορείτε για «ακούσιες ανθρωποκτονίες» κατά την έρευνα σχετικά με την εμπορία του αντιεπιληπτικού  Deppine , ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα. Η Sanofi είχε ήδη κατηγορηθεί τον Φεβρουάριο για «επιδεινωμένη εξαπάτηση» και «ακούσια τραύματα».

Το 2016 ξεκίνησε έρευνα στο δικαστήριο του Παρισιού, μετά από διαδικασία που κίνησε η Ένωση για τη Βοήθεια των Γονέων των παιδιών που πάσχουν από Αντιεπιληπτικό Σύνδρομο ( Apesac): αντιπροσωπεύοντας 4.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μισών ασθενών παιδιών, βασίστηκε σε 14 περιπτώσεις μητέρων που έλαβαν Dépakine κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το εν λόγω μόριο, το βαλπροϊκό νάτριο, διατίθεται στο εμπόριο από το 1967 με την επωνυμία Dépakine από την Sanofi, αλλά και με γενικές μάρκες.

Η Sanofi διαφωνεί

Έχει συνταγογραφηθεί για άτομα με διπολική διαταραχή, αλλά έχει υψηλό κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο εάν λαμβάνεται από έγκυο γυναίκα . Δυσλειτουργίες, αυτισμός, διαταραχές ΩΡΛ: οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για ορισμένα παιδιά που έχουν εκτεθεί στη μήτρα.

“Η Sanofi Aventis France συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις ενημέρωσής της και αμφισβητεί το βάσιμο αυτών των αγωγών”, η ομάδα αντέδρασε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της στο AFP. Δείχνει ότι “κατέσχεσε το θάλαμο έρευνας για να αμφισβητήσει το κατηγορητήριο του” και τονίζει το γεγονός ότι “όλα αυτά τα στοιχεία ουδόλως προδικάζουν την ευθύνη του εργαστηρίου”.

Καμία άλλη πληροφορία δεν δίνεται από τη Sanofi σχετικά με τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτό το νέο κατηγορητήριο, που αποκάλυψε αυτό το Σαββατοκύριακο η Le Monde . Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι νομικές πληροφορίες στοχεύουν τώρα να καθορίσουν εάν το εργαστήριο μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για το θάνατο το 1990, το 1996, το 2011 και το 2014, τεσσάρων μωρών ηλικίας λίγων εβδομάδων ή μερικών μηνών, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων, κατά τη διάρκεια τις εγκυμοσύνες τους ενώ είχαν πάρει Depakine ». Για την Apesac, “η Sanofi πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της”, δήλωσε ο δικηγόρος της ένωσης Me Charles Joseph-Oudin τη Δευτέρα στο AFP.

Μεταξύ 15.000 και 30.000 παιδιών με αναπηρία

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Apesac, “το επόμενο διαδικαστικό βήμα θα πρέπει να είναι η κατηγορία του φαρμακου για τραυματισμούς και ανθρωποκτονίες”. Λέει ότι συνολικά 1.402 οικογένειες – ή περίπου 2.500 παιδιά – έχουν επικοινωνήσει με τον σύλλογο. Τον Ιούλιο, η δικαιοσύνη αναγνώρισε για πρώτη φορά την ευθύνη του Κράτους, καθώς και της ευθύνης της εταιρίας και των γιατρών, για τις καταστροφικές συνέπειες του αντιεπιληπτικού Depakine, διατάσσοντάς το να αποζημιώσει οικογένειες παιδιών με σοβαρή αναπηρία.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το διοικητικό δικαστήριο του Montreuil (Seine-Saint-Denis), το κράτος διατάχθηκε να αποζημιώσει τις τρεις οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών σήμερα ηλικίας 11 έως 35 ετών, με σοβαρή αναπηρία. Οι μητέρες τους συνέχισαν να παίρνουν αυτό το αντιεπιληπτικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους χωρίς να υποψιάζονται τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα μωρά τους. Συνολικά, ο αριθμός των παιδιών με αναπηρία λόγω βαλπροϊκού νατρίου εκτιμάται μεταξύ 15.000 και 30.000, σύμφωνα με μελέτες.

Εκτός από άλλες υπό εξέλιξη νομικές διαδικασίες για αυτό το σκάνδαλο, κατατέθηκαν 516 αρχεία άμεσων θυμάτων στον Oniam (Εθνική Υπηρεσία Αποζημίωσης για Ιατρικά Ατυχήματα) και 952 αρχεία ως έμμεσα θύματα, δηλαδή γονείς, αδέλφια και αδελφές.