Σμύρνη: Δείτε βίντεο: «Συγγνώμη» από τον δήμαρχο μετά τον σάλο για το πάρτι μέσα σε ορθόδοξο ναό
1 year, 9 days ago
6

Σε αναδίπλωση προχώρησε ο δήμαρχος Σμύρνης, μετά την απίστευτη πρόκληση με το πάρτι που διοργανώθηκε στον ιστορικό ναό του Αγίου Βουκόλου, με άδεια της δημοτικής αρχής.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Σμύρνης, Γιώργος Θεοδωρίδης, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο δήμαρχος Σμύρνης Τουντς Σογέρ του τηλεφώνησε και του ζήτησε συγγνώμη.

«Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης Τουντς Σογέρ με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη και ζήτησε συγγνώμη» έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι για το ζήτημα δέχθηκε και τηλεφώνημα από τον επαρχιακό πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη αλλά και ότι είναι στο πλευρό της κοινότητας, όπως και ότι θα μεταφέρει το θέμα στην Άγκυρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανέφερε σε δήλωσή του ότι αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο.

«Ήταν ένα ατυχές γεγονός, τώρα είναι ώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη προς τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ελληνικών Ιδρυμάτων, τους προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Ιδρυμάτων μας και όλους τους αγαπημένους μας φίλους που μοιράστηκαν τη θλίψη μας», κατέληξε ο κ. Θεοδωρίδης.

Έντονες οι αντιδράσεις για το πάρτι

Οι αντιδράσεις οφείλονται στην ιστορική αξία του ναού, η ιδιοκτησία του οποίου ανήκει στον δήμο.

Πολλές φορές στο παρελθόν, ο ναός είχε παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Σμύρνης για λειτουργίες. Παράλληλα, μέσα στην εκκλησία έχουν γίνει σοβαρές εκθέσεις.

Αντίθετα, το βράδυ της Παρασκευής, ο ιστορικός ναός μετατράπηκε σε χώρο διασκέδασης.

Για «βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου» μίλησε το ΥΠΕΞ
Σε αυστηρό τόνο κινήθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε για το πάρτι το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας».

Και προσθέτει: «Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοργάνωση πάρτι με ηλεκτρονική μουσική εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση πάρτι συνιστά προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της».