Σοφία Νικολάου: Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει στους χρυσαυγίτες να παίρνουν άδειες από τη φυλακή
3 years, 5 months ago
6

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προβαίνει με άρθρο της η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρία Σοφία Νικολάου – Η κυρία Νικολάου ισχυρίζεται ότι με τον νόμο Παρασκευόπουλου οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες, ενώ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στο παρελθόν

Όπως γράφει η κυρία Νικολάου σε άρθρο της στο dikastiko.gr σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Νόμου 4274/2014, διά του οποίου τροποποιήθηκε ο Σωφρονιστικός Κώδικας, οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες θα κρατούνταν σε φυλακές τύπου Γ΄ και σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο και στο άρθρο (1), αλλά στην παράγραφο 11 αυτού, ο Νόμος ήταν επίσης σαφής: «Στους κρατουμένους σε καταστήματα κράτησης Γ τύπου […] δεν χορηγούνται άδειες». Συνεπώς, οι χρυσαυγίτες δεν θα λάμβαναν άδειες. ​Όμως, όπως αποκαλύπτει η γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής ένα από τα πρώτα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νόμος 4322/2015, που έμεινε στη ιστορία ως ο περιβόητος «Νόμος Παρασκευόπουλου», εκτός από τις αθρόες αποφυλακίσεις βαρυποινιτών, κατήργησε και τις φυλακές τύπου Γ΄.

Παράλληλα, όπως αναφέρει με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ οι χρυσαυγίτες μπορούν να πάνε νωρίτερα σε αγροτικές φυλακές.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο της κυρίας Σοφίας Νικολάου από το dikastiko.gr:

«Όταν ορισμένοι νομίζουν ότι με αβάσιμες αντιπολιτευτικές ιαχές, θα βγάλουν ειδήσεις, κατηγορώντας για ψέματα και προπαγάνδα, αυτή η αντιπολίτευση δεν καταντά απλά ψευδεπίγραφη, καταντά φαιδρή και φθηνή.

Αφορμή αυτή την φορά για τις χολερικές κριτικές από την αντιπολίτευση, ήταν η βάσιμη κατηγορία προς την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι, με τους νόμους της, οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες θα μπορούν, σε πολύ λίγο χρόνο, να λάβουν άδειες από τις φυλακές και σε αντίστοιχα λίγο χρόνο να ζητήσουν να μεταχθούν στο ημιελεύθερο καθεστώς των αγροτικών φυλακών, όπου κάθε ημέρα έκτισης μετράει τριπλή. ​

Η αλήθεια είναι μία και πονάει εκείνους που γνωρίζουν καλά τι έχουν κάνει.

Όσον αφορά στις άδειες:

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Νόμου 4274/2014, διά του οποίου τροποποιήθηκε ο Σωφρονιστικός Κώδικας, οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες θα κρατούνταν σε φυλακές τύπου Γ΄.

Με τον ίδιο Νόμο και στο ίδιο άρθρο (1), αλλά στην παράγραφο 11 αυτού, ο Νόμος ήταν επίσης σαφής: «Στους κρατουμένους σε καταστήματα κράτησης Γ τύπου […] δεν χορηγούνται άδειες».

Συνεπώς, οι χρυσαυγίτες δεν θα λάμβαναν άδειες. ​

Όμως, ένα από τα πρώτα νομοθετήματα ΣΥΡΙΖΑ, ο Νόμος 4322/2015, που έμεινε στη ιστορία ως ο περιβόητος «Νόμος Παρασκευόπουλου», εκτός από τις αθρόες αποφυλακίσεις βαρυποινιτών, κατήργησε και τις φυλακές τύπου Γ΄.

​Με βάση τα ανωτέρω, αναρωτιέμαι: που είναι το ψευδές της φράσης ότι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει στους χρυσαυγίτες να πάρουν άδεια;; ​

Για τις αγροτικές φυλακές:

Σε ένα άσχετο νομοθέτημα (σύμφωνο συμβίωσης), παραμονές Χριστουγέννων του 2015 (άρθρο 41 Ν. 4356/2015), και για να μην το αντιληφθεί κανείς, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αλλάξει και τις προϋποθέσεις για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές: Για να μπορέσει ένας κρατούμενος με ποινή άνω των 10 ετών να μεταχθεί σε αγροτικό κατάστημα, αρκεί πλέον να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του.

Στην περίπτωση, δηλαδή, των χρυσαυγιτών, ανεξάρτητα από την αδυναμία να μεταχθούν σε αγροτικό κατάστημα αν κρατούνταν στις καταργημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ φυλακές τύπου Γ΄, σε κάθε περίπτωση, σε πολύ λίγο διάστημα από τώρα, θα μπορούν να μεταχθούν σε αγροτικό κατάστημα. Όσοι, δε, καταδικάστηκαν σε ποινές μικρότερες των 10 ετών, μπορούν από… τώρα! ​

Συνεπώς, αναρωτιέμαι και πάλι: που είναι το ψέμα στην φράση ότι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ οι χρυσαυγίτες μπορούν να πάνε νωρίτερα σε αγροτικές φυλακές; ​

Όσοι, λοιπόν, εξαπολύουν αβάσιμες κατηγορίες, καλό είναι να διαβάσουν την πρόσφατη ιστορία νομοθέτησης, ειδικά όταν νομοθέτες ήταν αυτοί που υποστηρίζουν.

Αλλά να δουν και το παρόν της νομοθέτησης και την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων τόσο για τις άδειες, όσο και για τις μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές, με νομοθέτημα ήδη έτοιμο από τις αρχές καλοκαιριού.

Τότε ίσως καταλάβουν ποιος κάνει προπαγάνδα. Γράφει η Σοφία Νικολάου – Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής».

tromaktiko.gr