Σώμα φύλαξης που θα υπάγεται στον Πρύτανη θέλουν οι Πρυτάνεις
3 years, 5 months ago
6

Σώμα φύλαξης των ΑΕΙ που θα υπάγεται και θα αναφέρεται στον πρύτανη προτείνουν οι πρυτάνεις. H πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο λένε οι πρυτάνεις ενώ επισημαίνουν, ότι τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος. Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Σε ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων τονίζεται ότι: «Η Σύνοδος των πρυτάνεων και των προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών των πανεπιστημίων της χώρας, στη συνεδρίαση της στις 03-11-2020, αποδοκιμάζει και καταδικάζει απερίφραστα για άλλη μία φορά τις περιπτώσεις βίας που συνέβησαν τελευταία τόσο στο

ΟΠΑ όσο και στο ΕΜΠ.Στη συζήτησή μας αυτή, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε χωρίς παρωπίδες μία κατάσταση παθογένειας ετών και να καταγράψουμε λύσεις πρακτικές και ρεαλιστικές, όσο και τολμηρές, ώστε να σηματοδοτήσουμε ότι σε ένα κράτος δικαίου που το Σύνταγμά του θεμελιώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία, στεκόμαστε απέναντι στη βία, αρνούμαστε το καθεστώς ομηρίας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, εν μέσω της πανδημίας, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλες τις συνθήκες που δημιουργούνται και με αίσθημα ευθύνης, επιτελούν το ακαδημαϊκό τους έργο.

Η Σύνοδος θεωρεί ως σημαντική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις και τους αρμόδιους υπουργούς, γεγονός που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας σε ανώτατο επίπεδο. Η συζήτηση της υπάρχουσας κατάστασης κατέδειξε σαφώς ότι τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε πανεπιστημίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να οδηγήσουν σε επιμέρους σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων».

Συμφωνήθηκε ότι σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο. Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος. «Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές. Όλες οι παραπάνω θέσεις είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ, σε σύντομο διάστημα, εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Για το λόγο αυτό, ορίστηκε επιτροπή πρυτάνεων, που άμεσα θα ξεκινήσει τη συζήτηση με την Πολιτεία».

Κεραμέως: Σώμα με ειδική εκπαίδευση

Κατηγορηματική για την εφαρμογή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τη θωράκιση των Πανεπιστημίων εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Θα προχωρήσουμε και είναι σημαντικό να έχουμε τη συμφωνία των πρυτανικών αρχών» είπε η υπουργός μιλώντας στο Mega.

«Η κοινωνία θέλει να δει αλλαγές» πρόσθεσε η υπουργός, αναφερόμενη στις εξοργιστικές, όπως τις χαρακτήρισε σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο«Πρόσθετα μέτρα, πιο πάνω και από αυτά που είχαμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θεσπίζουμε για τη θωράκιση των Πανεπιστημίων», δήλωσε η κ. Κεραμέως. Χαρακτηρίζοντας αποτρόπαια τη σκηνή με τον πρύτανη στην ΑΣΟΕΕ, η υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είχε θεσμοθετήσει από την αρχή νόμο για να μπει τέλος στην ανομία στα Πανεπιστήμια που «άλλοι τον αξιοποίησαν και άλλοι όχι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του νέου Ειδικού Σώματος, είπε ότι θα είναι μια ομάδα η οποία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση«Θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση διότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας ειδικός χώρο με ιδιαιτερότητες», κατέληξε.

protothema.gr