Στίβεν Πετράτος: Ο Ελληνας που δίνει ελπίδα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
3 years, 5 months ago
6

Σημαντικές ελπίδες για την αντιµετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας δίνει στους ασθενείς Ελληνας επιστήµονας από την Αυστραλία.

Ο Στίβεν Πετράτος, ο οποίος είναι καθηγητής Νευροπαθολογίας στο Πανεπιστήµιο Monash της Μελβούρνης και επί είκοσι χρόνια ασχολείται µε την αντιµετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» σηµείωσε ότι οι επιστηµονικές του προσπάθειες δείχνουν να οδηγούν σε θετικό αποτέλεσµα.

Η επιστηµονική οµάδα, στην οποία είναι επικεφαλής, προχώρησε στην παρασκευή φαρµάκου, το οποίο ήδη χορηγείται σε πειραµατόζωα. Ο Στίβεν Πετράτος εκτιµά ότι σε περίπου δύο χρόνια από σήµερα θα µπορεί να χορηγηθεί και σε ανθρώπους που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι η συγκεκριµένη θεραπεία έχει χορηγηθεί σε άτοµα που πάσχουν από κληρονοµική ασθένεια του νευρικού τους συστήµατος και διαπιστώθηκε ότι µπορεί να έχει αποτελέσµατα και στην αντιµετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Εχουµε να κάνουµε πολλή δουλειά ακόµα και να προχωρήσουµε σε πολλές κλινικές δοκιµές. ∆εν είναι εύκολο να χορηγήσεις πειραµατικά φάρµακο σε άνθρωπο.

Ωστόσο, είµαι αισιόδοξος ότι σε δύο χρόνια θα έχουµε αποτέλεσµα, διότι µέχρι στιγµής έχουµε ενθαρρυντικά αποτελέσµατα. Αυτό που µας προβληµατίζει είναι ότι χρειαζόµαστε χρήµατα. Στόχος µας είναι να εξασφαλίσουµε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία και αλλού, ώστε να µπορέσουµε να δουλέψουµε απρόσκοπτα σε βάθος πενταετίας»  αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Πετράτος.

Από τους πρώτους παγκοσμίως

Το 2012 ο Ελληνας επιστήµονας ήταν από τους πρώτους παγκοσµίως που διαπίστωσε επιστηµονικά ότι τα κύτταρα των νεύρων στον εγκέφαλο εκφυλίζονται όταν υπάρχει κάποια φλεγµονή. Ξεκινώντας από αυτό προχώρησε στην παρασκευή του φαρµάκου για την αντιµετώπιση του εκφυλισµού του κεντρικού νευρικού συστήµατος.

«Τα µισά από τα άτοµα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας χειροτερεύουν µε τα φάρµακα που έχουµε σήµερα. Στόχος µας είναι το δικό µας φάρµακο να χορηγείται µε αποτελεσµατικότητα σε αυτούς που επιδεινώνεται η ασθένεια» λέει ο Ελληνας επιστήµονας.

Η οµάδα του Στίβεν Πετράτου έχει ξεκινήσει συνεργασία και µε το εργαστήριο Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής Νίκος Γρηγοριάδης. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό επιστήµονας από το εργαστήριο Νευρολογίας του ΑΠΘ εντάχθηκε στην οµάδα του κ. Πετράτου, µε στόχο να µεταφέρει την τεχνογνωσία στη Θεσσαλονίκη.

Ο Στίβεν Πετράτος γεννήθηκε το 1969 στην Ηλιούπολη, στην Αθήνα και όταν ήταν τριών ετών οι γονείς του µετανάστευσαν στην Αυστραλία. Σπούδασε Παθολογία σε πανεπιστήµιο της Μελβούρνης κι έκανε διδακτορικό στη Νευροπαθολογία. Αρχισε να ασχολείται µε την αντιµετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας ως εργαζόµενος σε µεγάλο ιατρικό ινστιτούτο της Μελβούρνης. Από το 2009 είναι επικεφαλής ιατρικού εργαστηρίου στο Πανεπιστήµιο Monash της Μελβούρνης.