ΣΥΡΙΖΑ: Η απόσυρση της κυβέρνησης από τη διάσωση προσφύγων άνοιξε τον δρόμο στον χάρτη της Τουρκίας
3 years, 4 months ago
6

Η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αποσυρθεί από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο έδωσε «χώρο» στην Τουρκία στον εν λόγω τομέα, με αποκορύφωμα την έκδοση χάρτη στον οποίον το μισό Αιγαίο θεωρείται αρμοδιότητας της Άγκυρας.

Αυτό τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργου Κατρούγκαλου, Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινού.

Αναλυτικά η δήλωση των τριών βουλευτών:

«Πέρα από το κεντρικό πρόβλημα που προκύπτει με τη νέα κλιμάκωση της αναθεωρητικής και επιθετικής τακτικής της Άγκυρας, στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναδεικνύεται και μία ακόμα συμπληρωματική σοβαρότατη παράμετρος, που δικαιώνει πλήρως την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι το 2019.

Η έρευνα και κυρίως η διάσωση στο θαλάσσιο χώρο, αποτελεί κορυφαία αρμοδιότητα στη θάλασσα για μία χώρα, που αναβαθμίζει το κύρος της και το ρόλο της, όχι μόνο στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και στην απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας -χώρος στον οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί- αλλά και στον κρίσιμο τομέα της έρευνας-διάσωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όταν αυτοί κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Το επιτελικό αλλά και στρατηγικό “δόγμα” του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και είναι πάντα το τρίπτυχο προστασία της εθνικής κυριαρχίας – ανθρωπισμός – τήρηση Διεθνών Συνθηκών, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών είναι εθνική αρμοδιότητα την οποία έχει αναλάβει η χώρα μας και την οποία οφείλει να υπερασπίζεται στην πράξη, ταυτόχρονα ως ανθρωπιστική υποχρέωση και ως κυριαρχικό δικαίωμα.

Λέγαμε δηλαδή και στη Βουλή και σε γραπτά κείμενά μας, ακόμα και σε επίσημα των Υπουργείων, αλλά και απευθυνόμενοι προς τα επιτελικά υπηρεσιακά στελέχη ότι, όσες και όσους περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες που κινδυνεύουν στη θάλασσα καταφέρνει, κυρίως το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, να τους διασώσει, τόσο περισσότερο δεν μπορεί κανείς και κυρίως η Τουρκία, να αμφισβητήσει αυτή την προνομιακή αρμοδιότητα-δικαίωμα.

Η σκόπιμη απουσία της Κυβέρνησης της Ν.Δ. από την ανταπόκριση σε αυτήν την υποχρέωση, ονομάζοντας μάλιστα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως “εισβολείς”, έχει αφήσει ήδη ένα κενό, το οποίο πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση που υποτιμά εγκληματικά, οδηγεί ευθέως και στην υπονόμευση εθνικών συμφερόντων.

Η χώρα μας για να αποκρούσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, οφείλει έμπρακτα να ανταποκριθεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο στην υποχρέωσή της, να ερευνά και να διασώζει ζωές που κινδυνεύουν στο θαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικράτειας και να σταματήσει τα κακόγουστα παιχνίδια, για το αν στη θάλασσα υπάρχουν σύνορα ή όχι.»