ΣΥΡΙΖΑ: Μετασχηματισμό προαναγγέλλει ο Κασσελάκης και με αλλαγή ονόματος (;)
2 months, 1 day ago
6

Αλλαγές προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά ανοιχτά για ένα νέο κύκλο υπό την ηγεσία του.

Με συχνές αναφορές στον όρο Κεντροαριστερά, στη σύγχρονη Αριστερά και με επίθεση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στείλει μηνύματα προς όλους ότι στρίβει το καράβι.

Μιλά για μία άλλη κατεύθυνση, από εκείνη που κυριαρχούσ ως σήμερα, αν και την ίδια στιγμή κρατά ως βασικό κορμό το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για διεύρυνση, αλλά και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Προαναγγέλλει, ωστόσο, ριζικές αλλαγές και μετασχηματισμό, όπου σε αυτό το σχέδιο φαίνεται να υπάρχει και το ενδεχόμενο αλλαγής και ονόματος, με τις πληροφορίες του in να αναφέρουν ότι οι σκέψεις υπάρχουν, σε πρώιμο στάδιο, καθώς προτεραιότητα έχει το να γίνει το κόμμα κυβερνητικό. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη (ΕΡΤ) στόχος  «να είναι  μία παράταξη η οποία θα ενώσει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, με μία πολιτική πρόταση η οποία είναι η σύγχρονη αριστερά για τα σύγχρονα προβλήματα».

Αλλαγές και στο όνομα;

Αναφορικά με τα σχέδιά του να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ -και αν έχει εικόνα από τα ερωτηματολόγιο που έθεσε –  ο κ. Κασσελάκης τόνισε χθες από τη δημόσια τηλεόραση ότι «Προφανώς έχω. Είναι μια πρώιμη εικόνα. Τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους. Αυτό ακριβώς έχω πει από την πρώτη στιγμή».

Μάλιστα σχετικά με το αν παραμένουν Συμμαχία και Ριζοσπαστική Αριστερά ο κ Κασσελάκης απάντησε ότι  «καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή. Άρα ακόμα και η λέξη συνασπισμός στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Ενεργοποιείται το εκτελεστικό γραφείο- Η Σύνθεση και τι γίνεται με Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία

Χωρίς  αναφορές στα κομματικά όργανα, αλλά επικαλούμενος αρκετές φορές τα μέλη του κόμματος μιλά για αλλαγές, για ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και φράξιες και τάσεις.

Πάντως μεταξύ των βασικών αλλαγών είναι το Εκτελεστικό Γραφείο με νέα σύνθεση, το οποίο είχε συγκροτηθεί ήδη από την αρχή της προεδρίας του, και θα ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου: «Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Εδώ έχει σημασία πώς θα αντιδράσουν στην πορεία έως τις ευρωκάλπες τα άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου σε περίπτωση που στην πράξη υποκαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία.

Η σύνθεση, όπως είναι αναμενόμενο, πρόκειται να αλλάξει. Στην προηγούμενη σύνθεση συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος η Όλγα Γεροβασίλη, η Ρένα Δούρου, η Έφη Αχτσιόγλου οι δύο γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης καθώς και ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος μαζί με την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη.

Αλλαγές, αλλά με ίδιες θέσεις του προεκλογικού προγράμματος

Αποκρυσταλλώνοντας τα σχέδια του κ. Κασσελάκη η επιδίωξη του για την επόμενη ημέρα είναι:

-Να το κάνουμε κυβερνητικό κόμμα.

-Με ένα νέο σύγχρονο μοντέλο κόμματος, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε η μία παράταξη η οποία θα ενώσει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς

-Με μία πολιτική πρόταση η οποία είναι η σύγχρονη αριστερά για τα σύγχρονα προβλήματα

-Ως προς τις θέσεις: ανοιχτές αγορές με εργασιακά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος, με κράτος πρόνοιας, με κράτος δικαίου, με μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν βρίσκει τη χώρα μας να εμπλέκεται σε περιπέτειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών και με μια στιβαρή άμυνα και με ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση

-Βασικός άξονας προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ και το προοδευτικό κέντρο

«Πάντως όλα όσα λέω αυτή τη στιγμή συμβαδίζουν και με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, αλλά και με τη διακυβέρνηση του ’15 – ’19», τόνισε χθες ο κ Κασσελάκης.

Η διαφορά τώρα, σύμφωνα με τον ίδιον, είναι ότι λέμε ότι το προοδευτικό κέντρο, το εύρος το οποίο καλύπτουμε, έχει εξίσου μεγάλη σημασία με την παραδοσιακή Αριστερά μέσα στο κόμμα μας.

Έκανε λόγο για σύγχρονη Αριστερά σε σχέση με μια διαχειριστική κεντροδεξιά που είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, το ένα τρίτο τουλάχιστον θα έλεγα, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και στην ισότητα στο γάμο, αλλά και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που το ναι γίνεται ίσως και μετά όχι. «Η σύγχρονη Αριστερά έχει παρεμβατικό κράτος. Βρίσκει τους τρόπους να λύσει κοινωνικές ανισότητες», πρόσθεσε.

Ευρωκλογές: Να ψηφίσουν τα μέλη ποιοι θα είναι υποψήφιοι

Επίσης επανάλαβε την ιδέα να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί ότι για τη στρατιωτική του θητεία είπε ότι θα την υπηρετήσει πριν τις ευρωεκλογές.

Τόνισε ότι παροτρύνω πολύ κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Ο σκοπός μου είναι να αναδείξω λαμπρά μυαλά με έναν τρόπο που είναι ισότιμος με εκείνους που μπορεί να έχουν ήδη ένα μηχανισμό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι εάν υπάρχει μία τριαντάδα από τους 40, οι οποίοι είναι εξαιρετικά στελέχη, εξαιρετικοί επιστήμονες και απλά δεν έχουν το χρόνο τη θητεία να δεχθούν ότι θα επενδύσω προσωπικά στο να έχουν μια ισότιμη ευκαιρία.

Είπε επίσης οτι είμαι ο πρώτος αρχηγός κόμματος και δη αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος λέει «μειώνω την την εξουσιοδότησή μου, την προσωπική μου δύναμη και τη δίνω στα μέλη και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν εκείνοι ποιους θέλουν να τους αντιπροσωπεύσουν στην Ευρώπη».

Δεν είναι αρχηγικό κόμμα- Θα μείνω και μετά τις ευρωεκλογές

Για το αν αυτό από κάποιους μπορεί να εκληφθεί ως έντονα αρχηγικό κόμμα τόνισε « νομίζω αυτό είναι οξύμωρο. Πώς είναι δυνατόν τα μέλη να έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο και συγχρόνως ο αρχηγός να έχει μεγαλύτερο ρόλο; Ο μόνος τρόπος είναι αν συμβαδίζουν αυτά τα οποία θέλει αρχηγός με αυτά τα οποία θέλουν τα μέλη. Άρα αυτό είναι ένα υγιές κόμμα, όχι ένα αρχηγικό κόμμα».

Στο τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές απάντησε «θα παραμείνω ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχω τεράστια εντολή από τα μέλη του κόμματος να κάνω ακριβώς αυτό και έχω εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα».

Υπογράμμισε ότι τα μέλη μίλησαν. «Λένε “εμπιστευτείτε τον πρόεδρό μας” και είπανε “αλλάξτε το κόμμα, γίνετε κυβερνητικό κόμμα, γίνετε ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και φράξιες και τάσεις”. Αυτό έγινε στο συνέδριο, έλιωσαν εβδομάδες εσωτερικής εσωστρέφειας και οργάνωσης από τάσεις και έλεγαν “ένας πρόεδρος, ενωμένοι πάμε μπροστά”».

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, προσπάθησε να κάνει ένα μίνι απολογισμό για τις εργασίες που κράτησαν ένα τετραήμερο και επικεντρώθηκαν στην παραμονή ή όχι του Στέφανου Κασσελάκηστη θέση του προέδρου.

Αναφερόμενη στην επόμενη μέρα, τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πείσμα αυτών που πιστεύουν ότι έχουμε τελειώσει. Ξέρουν και ξέρουμε πολύ καλά ότι αν ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γίνει η ”ραχοκοκαλιά” της προοδευτικής παράταξης θα έχουμε αποτελέσματα από τις ευρωεκλογές».